Beperkte stikstof verlaagt aardappelopbrengsten maar niet bij wilde rassen

Wetenschappers van het Max Planck Instituut in Potsdam hebben het effect van een lagere beschikbaarheid van stikstof op de opbrengsten en kwalitatieve eigenschappen van aardappelen (Solanum tuberosum) onderzocht. 

"We gebruikten het wilde ras Andigena en vier andere rassen die op de Europese markt verkrijgbaar zijn, Désirée, Saturna, Milva en Alegria, om de impact van een laag stikstofgehalte op de oogst en kwaliteit te beoordelen," aldus de onderzoekers. 

De teelt bij een beperkt stikstofbemesting resulteerde in een lagere opbrengst en verminderd gewicht bij het ras Andigena. De aardappelen die minder stikstof beschikbaar hadden, bevatten meer zetmeel, minder sucrose en ontkiemden trager. Sommige verschillen zijn te verklaren aan de hand van de veranderingen in het hormoongehalte tussen rassen onderling en de stikstof-condities. 

"Over het algemeen presteerden Saturna en Alegria beter bij een lage stikstofbeschikbaarheid, wat hen ideale kandidaten maakt voor veredeling, zeggen de onderzoekers. "Onze bevindingen suggereren dat wilde rassen zich flexibeler aanpassen aan een lagere beschikbaarheid van stikstof, een eigenschap die in commerciële aardappelrassen nagenoeg verloren is gegaan. Bij toekomstige veredeling zou de aardappelsector dus het rijke potentieel van wilde aardappelrassen moeten benutten." 

"We hebben bovendien vastgesteld dat de groei bij een laag stikstofgehalte geen effect had op de interne kwaliteitskenmerken van Saturna, zoals het zetmeel- en suikergehalte en het gehalte aan vitamine C. Het ras Alegria ontkiemde bij een lage stikstofbeschikbaarheid trager dan bij een optimaal stikstofgehalte, wat dit ras zeer geschikt maakt voor langdurige bewaring. Door gebruik te maken van aardappelrassen die ongevoelig zijn voor stikstof kunnen nieuwe mogelijkheden worden gecreëerd om het gebruik van stikstof te reduceren en toch aardappelen van hoge kwaliteit te telen."

Bron: Judith Van Dingenen, Katerina Hanzalova, Mohamed Abd Allah Salem, Christin Abel, Tanja Seibert, Patrick Giavalisco, Vanessa Wahl, 'Limited nitrogen availability has cultivar-dependent effects on potato tuber yield and tuber quality traits', 2019, Food Chemistry, Vol. 288, pag. 170-177.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven