Italiaanse notenoogst blijft groeien

"Italiaanse walnoten, hazelnoten, amandelen en pistachenoten winnen opnieuw aan populariteit vanwege hun uitstekende kwaliteit en de duurzame en maatschappelijk verantwoorde wijze waarop ze worden geteeld. Italiaanse noten doen het goed op markten in zowel binnen- als buitenland, vandaar dat het areaal groeit. Besana International staat telers bij met technische ondersteuning om de kwaliteit van de gehele keten te verbeteren," zegt Riccardo Calcagni, directeur van Besana.

: Foto: Besana

"Vanwege het weer zijn de vooruitzichten voor het hazelnotenseizoen 2019-2020 niet goed. De oogst is met 50% gedaald in Campania en met 30% in Viterbo. Ook in Piëmont is de oogst beneden verwachting.

"De overvloedige neerslag van de afgelopen maanden heeft ertoe geleid dat er noten uit de bomen zijn gevallen. We blijven optimistisch over de tweede bloeiperiode, die dit jaar uitbundig was. Toch zijn er ook nu weer noten uit de bomen gevallen. Ook zijn er problemen met insectenplagen. De oogst is twee weken later begonnen."

De vooruitzichten blijven positief. In de regio Caserta groeit het areaal. Hier wordt het gewas aangeplant ter vervanging van andere gewassen die aangetast zijn door ziekten. Ook in Piëmont en Viterbo groeit het areaal. 

Naar verwachting zal de Italiaanse notenproductie de komende jaren van 130.000 ton naar 170.000 ton groeien (+25%). 

Dankzij een overeenkomst tussen de Stichting voor Agrarisch Onderwijs, Uni Perugia, tuinbouworganisaties, Nestlé en Besana zal in Umbrië het hazelnotenareaal tot in totaal 2.000 hectare worden uitgebreid. 

In Puglia worden weer amandelen geteeld. In Campania zijn nieuwe, zeer gespecialiseerde amandelboomgaarden aangeplant. Dankzij het ideale klimaat in deze streek zijn amandelen een goed alternatief voor de perziken-, nectarine- en abrikozenteelt. 

Foto: Besana 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.