Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Amerikaanse aardappelsector bezorgd over Europees CIPC-verbod

De aardappelsector in de Amerikaanse staat Idaho vreest benadeeld te worden door het recente besluit van de EU om de certificering van het middel CIPC niet te verlengen. CIPC, ofwel Chloorprofam, is wereldwijd het meest gebruikte kiemremmende middel. CIPC wordt al sinds 1952 toegepast. Het middel wordt ook gebruikt als groeistof en onkruidverdelger bij de teelt van alfalfa, uien en suikerbieten. 

Volgens een artikel op potatonewstoday.com heeft het Amerikaanse Environmental Protection Agency de certificering van het middel CIPC met 15 jaar verlengd. Europa koos er deze zomer echter voor de certificering niet te verlengen. Vertegenwoordigers van chemische concerns verwachten echter dat het Europese besluit een olievlekeffect zal hebben op de Amerikaanse aardappelsector.

Europa is een betrekkelijk kleine markt voor de Amerikaanse aardappelexport maar internationale fastfoodketens en andere grote afnemers zullen zich mogelijk willen houden aan een beleid dat consistent is met alle regio's waar zij actief zijn. 

Frank Muir, voorzitter en directeur van de Idaho Potato Commision, laat weten dat de Amerikaanse aardappelsector de ontwikkelingen op dit gebied nauwlettend volgt, die er mogelijk toe zullen leiden dat telers over moeten schakelen op dure, minder doeltreffende alternatieven voor het middel. 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven