Filip Lowette, Belgische Fruitveiling

“Perenseizoen start met lagere prijzen dan vorig jaar, prijzen vanaf oktober omhoog”

Tholen – Na een topseizoen voor kersen en een drukke Prognosfruitweek hebben ze bij de Belgische Fruitveiling niet lang kunnen uitrusten. Sinds een aantal weken is het hardfruitseizoen weer losgebarsten. “We zijn een paar weken geleden begonnen met de zomerappelen. De volumes waren beperkt, maar de vraag zeer goed waardoor de prijzen op een mooi niveau lagen”, vertelt Filip Lowette, directeur van de Belgische Fruitveiling. “Deze week hebben we de eerste Elstars verkocht en de verkoop van de Belgica-appel start begin volgende week. Echter verwachten we minder Belgica-aanvoer als gevolg van zonnebrandschade.”

“Hoewel we mooie prijzen voor appelen hebben gehad tijdens de start van het seizoen, moet de markt nu weer wat stabiliseren. Er was de laatste twee weken toch nog wel wat druk van oude oogst uit zowel België en Nederland als uit Polen, maar met het opstarten van het nieuwe industrieseizoen verwachten we dat er heel wat opgeruimd kan worden. De prijzen voor de industrie liggen al op een hoger niveau dan vorig jaar en gezien de lagere appelproducties ziet de situatie er een stuk rooskleuriger uit dan afgelopen jaar”, aldus Filip.

Kalme aanvoer Conference
Sinds een drietal weken is de Belgische Fruitveiling ook gestart met het perenseizoen. “De eerste Conference-peren zijn 22 augustus verkocht. De twee weken daarvoor hebben we wat zomerperen waaronder Triumph de Vienne en flippen verkocht”, vervolgt Lowette. “Momenteel is er een rustigere periode aangebroken qua aanbod van Conference. Per verkoopdag (dinsdag en donderdag) verkopen we mooie volumes van 400.000 tot 500.000 kilo. Omdat iedereen zich inspant om de peren op tijd binnen te krijgen, is het rustig op dit ogenblik.”

Rustige verkoop
“De kwaliteit van de Conference is vergeleken met vorig jaar erg goed. De maten zijn een stuk beter, omdat de peren voldoende water hebben gehad om goed uit te dikken. Echter het volume is in zijn totaliteit een 10 tot 20 procent lager dan vorig jaar”, constateert Filip. “De verkoop van de peren loopt momenteel nog vrij rustig en men probeert de markt in evenwicht te krijgen door een beperkt volume in de markt te zetten. “De Conference-prijzen zijn op het moment iets gematigder dan vorig jaar, maar vanaf oktober zullen de prijzen naar verwachting aantrekken. Deze week speelde het warme weer nog altijd parten bij de export en in veel landen is er nog veel lokaal fruit aanwezig.”

Ondanks de rustige start verwacht de directeur van de Belgische Fruitveiling dit jaar een betere prijs voor de peren. “In Europa verwacht men significant minder peren te plukken. Italië heeft minder Abade Fetel en in landen waar veel Doyenne geteeld wordt, hebben ze last van een beurtjaareffect. Het blijft afwachten, maar we gaan met optimisme het nieuwe seizoen in”, besluit Filip. 

Voor meer informatie:
Filip Lowette
Belgische Fruitveiling
Montenakenweg 800
3800 St. Truiden
+32 11 69 34 11
filip.lowette@bfv.be     
www.bfv.be    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.