Vincent Soler, Capexo:

“Spaanse Osteen-mango wordt steeds populairder op de Franse markt”

Op de mangomarkt bevinden we ons momenteel op het kruispunt van het einde van de afzet van mango’s uit een aantal vertrouwde landen en het begin van de afzet van mango’s uit andere landen. “Tot vorige week hadden we bootmango's vanuit Senegal, waarmee we vooral supermarkten bevoorraadden. Maar op dit moment werken we met mango's uit Israël van de rassen Omer en Kasturi. Over een paar weken is de afzet van mango’s uit Israël afgerond en maken we plaats voor mango’s uit Spanje. Al het gaat om de kwaliteit zijn we erg tevreden over de mango’s uit Israël. We verwachten dat ook de Spaanse mango’s goed zullen zijn, hoewel de aangekondigde  hoeveelheden ongeveer 20% kleiner zijn dan die van vorig jaar. Er worden ook Kent vliegtuigmango’s vanuit Brazilië verwacht, maar wel in zeer beperkte volumes. Over het algemeen is er voldoende aanbod om aan de vraag te kunnen voldoen,” legt manager van Capexo Vincent Soler uit.

Ondanks het feit dat de Kent-vliegtuigmango maar liefst 90% van de Europese markt vertegenwoordigt, is de Osteen-mango uit Spanje  erin geslaagd een plek op de Franse markt te veroveren. “Voorheen bestond het aanbod mango’s op de markt voor 50% uit Tommy Atkins-mango’s en 50% uit Kent-mango’s.“ Maar heel wat jaren geleden hebben alle telers hun Tommy Atkins-boomgaarden veranderd in Kent-boomgaarden. Een Kent-mango heeft geen vezels en voldoet beter aan de verwachtingen van de Europese markt. Spanje vormt hierop de uitzondering, waarbij het aanbod voor 90% uit Osteen-mango's bestaat. Oorspronkelijk stond dit ras niet bekend als het beste mangoras, maar het voordeel is wel dat het in Spanje wordt geteeld en binnen 24 uur binnen Europa kan worden vervoerd. De mango’s rijpen ter plaatse en kunnen daarom worden afgezet tegen zeer betaalbare prijzen. Daarom zijn consumenten zo blij met deze mango’s”, legt Vincent uit.

Foto: Capexo

Elk jaar teelt Spanje meer mango's en wist het te winnen van import-exportbedrijven. “Het dwingt ons, importeurs, om te wachten tot het mangoseizoen in Spanje is afgerond vóórdat we beginnen met importeren vanuit Brazilië en Peru. De volumes uit Spanje nemen echter elk jaar toe, dus we moeten steeds langer wachten met het importeren vanuit andere landen. Net als alle andere importeurs in Europa moesten we ons aanpassen en ook importeren vanuit Spanje. Dit is een relatief nieuw fenomeen, aangezien Spanje pas de afgelopen 7-8 jaar is begonnen met het telen van grote hoeveelheden mango’s, ” besluit Vincent.

Voor meer informatie:
Vincent Soler
Capexo
32-34 avenue Georges Guynemer
ZI Jean Mermoz,
94550 Chevilly-Larue
Telefoonnummer : 01 41 73 23 00
v.soler@capexo.fr
http://www.capexo.fr

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.