Jeroen Robbers schat bio-aandeel op ruim 90%

"Eerste vraag naar pompoen kwam vanuit de bio-hoek"

Tholen – De drukte in de pompoenen is nu echt losgebarsten. "We oogsten dit seizoen 175 hectare pompoenen door het hele land heen. De kwaliteit en de opbrengsten zijn prima dit seizoen", vertelt Jeroen Robbers van De Terp Squashpackers. Hij schat dat het bio-aandeel op de Nederlandse pompoenmarkt nog altijd ruim 90% is. "Van begin af aan hebben de Nederlandse biotelers eigenlijk aan de vraag naar pompoenen kunnen voldoen. Wij lopen in Nederland echt voor qua teelttechniek, oogst techniek en bewaartechniek, daarnaast beschikken we over een goede exportmarkt voor bio-pompoenen. Op de exportmarkt hebben we wel met wat meer concurrentie te maken. In de rest van Europa heeft de bio productie niet altijd bij kunnen benen en is er meer concurrentie van de gangbare teelt bijgekomen", aldus Jeroen.

Links: goed gevulde bewaarschuur, rechts: Jeroen Robbers. 

Hij geeft aan dat de pompoen lange tijd een onbekend product was. "Het kon niet eens onder de vergeten groenten geschaard worden. De eerste vraag naar pompoen kwam vanuit de bio-hoek. Je zou kunnen zeggen dat de macrobioten en de eerste consumenten die voor biologisch gingen, de pompoenconsumptie in Nederland op gang hebben gebracht. Dit was zo'n 35 tot 40 jaar geleden. Diverse telers namen het vervolgens op in het teeltplan."

De teelt heeft zich in al die jaren flink ontwikkeld. Van oudsher is de oranjegekleurde pompoen het populairst in Nederland. "Nederland is onlosmakelijk verbonden aan oranje. Toen de pompoen nog een onbekend product was, had de oranje kleur iets aantrekkelijks."  Het hoofdras van De Terp is de Orange Summer. "Dit is een mooi ras, met een goede kwaliteit."

Goede bewaring en kwaliteit zijn essentieel, benadrukt Jeroen. "Er zijn steeds meer rassen beschikbaar. We willen mensen niet teleurstellen als het gaat om smaak, want alleen een smaakvol product zal vaker op het menu komen te staan. Ik wil telers adviseren om kwaliteit boven opbrengst te verkiezen. Er verschijnen soms nieuwe rassen met fantastische kilo opbrengsten voor de telers. Echter de kwaliteit is voor ons veelal ondermaats. Wij en onze telers telen puur voor de kwaliteit en nemen genoegen met minder kilo's per hectare."

Voor meer informatie:

Jeroen Robbers
De Terp Squashpackers
Lutterveld 2A
4117 GV Erichem
0344 682009
info@cvdeterp.nl 
www.cvdeterp.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.