Pilzhof Nettetal

"Stijgende behoefte aan handelaren uit de middenstand die lokale producten aanbieden"Ondanks de sterke concentratie op de markt is er juist in deze tijd een interessante behoefte aan lokale telers. Ook op de Duitse paddenstoelenmarkt vindt men enkele lokaal opererende bedrijven, zoals 'Pilzhof Nettetal'. In de directe omgeving van de Duits-Nederlandse grens worden reeds vele jaren zowel de gebruikelijke champignons alsook exotische paddenstoelen geteeld en afgezet.Dieter Dömges en Frank Goertz staan samen aan het roer van het teelt- en handelsbedrijf 'Pilzhof Nettetal'

In totaal schuilt er meer dan zestig jaar traditie achter het teelt- en handelsbedrijf. De vader van de huidige bedrijfsleider Frank Goertz is destijds begonnen met vier teeltcellen: momenteel worden de paddenstoelen bij de hoofdvestiging in Nettetal-Breyell in acht koelruimtes geteeld. Geoogst worden ze met de hand, waarna ze grotendeels aan privéklanten geleverd worden. Bovendien heeft het bedrijf ook een eigen handelsdivisie: ter ondersteuning hiervan werd er vier jaar geleden onder de naam GoChamp een cash & carry-markt in het nabijgelegen Fresh Park Venlo geopend. "Hier bieden we nu in het seizoen bijvoorbeeld ook cantharellen aan, die zullen tot in oktober beschikbaar zijn“, zegt Dieter Dömges, één van de twee bedrijfsleiders.


Dieter Dömges in de teeltcel

Hij vult aan: "Onze eigen producten leveren we voor zo'n 80 procent via de retail aan privéklanten, de rest gaat naar handelsklanten en weekmarkthandelaren. Zo'n honderd restaurants completeren de clientèle van ons familiebedrijf.“ De eigen teelt omvat in totaal vijf paddenstoelensoorten: naast bruine en witte champignons worden er gewone oesterzwammen, kruisdisteloesterzwammen en shiitakes geteeld. "Bij exotische paddenstoelen is de tendens heel duidelijk stijgend", aldus Dieter. "Niet alleen de vraag naar gewone oesterzwammen stijgt, maar ook shiitakes en kruisdisteloesterzwammen worden steeds populairder. Wij als teeltbedrijf kunnen naar verhouding ook betere marges behalen met exotische paddenstoelen."


Witte champignons op substraat.

Levering aan de lokale retail
De lokale paddenstoelen hebben zich in de retail gevestigd en zijn in circa vijftig lokale filialen van de vooraanstaande ketens verkrijgbaar. Volgens Dieter is hier sprake van een interessant groeipotentieel: "In veel lokale Rewe-filialen is een foto van de heer Goertz te zien om de lokale herkomst te benadrukken. En dan nog zijn er circa vijftig filialen in de regio die we in de nabije toekomst zouden kunnen beleveren. Ik ben ook van mening dat er juist in de vershandel nog steeds behoefte is aan handelaren uit de middenstand die lokaal en flexibel producten aanbieden. Niet alles kan tenslotte via de online-handel afgehandeld worden“, zegt de vakman over de toekomst van de vershandel op de lange termijn.


Bruine champignons: sommigen worden later geplukt en als Portobello's verhandeld.


Fijne sortering
De totale oogst van het bedrijf bedraagt circa 5 ton per week, waarvan circa 20 procent uit exotische paddenstoelen bestaat. Het hoofdproduct champignons wordt in totaal in drie sorteringen geleverd, vertelt Dieter. "De gebruikelijke gemiddelde sortering heeft een diameter van 4,5 tot 6 cm, de kleinere ligt tussen de 2,5 tot 4,5 cm. We bieden echter nog een derde, fijnere sortering aan die je bij grote bedrijven niet kunt krijgen. Deze hebben een diameter van maximaal 2,5 cm, maar worden vergeleken bij de gemiddelde sortering tegen duidelijk hogere prijzen verkocht.“


Oesterzwammen behoren tot het exotenassortiment van het bedrijf.


Verpakte kruisdisteloesterzwammen in het magazijn.

De totale groei van de champignons neemt circa tien tot twaalf dagen in beslag. Slechts een deel van de bruine champignons blijft langer staan, voordat ze uiteindelijk als Portobello's geplukt mogen worden. Momenteel wordt circa 60 procent van onze omzet nog met witte champignons behaald. "Ik denk echter dat de bruine champignons over enkele jaren het populairst zullen zijn."
Leveringsvoertuigen brengen de producten uit eigen teelt naar lokale restaurants.

Voor meer informatie:
Pilzhof Nettetal GmbH & Co. KG
GF: Dieter Dömges & Frank Goertz
Berg 17a, 41334 Nettetal
Telefoon: +49 2153 971 778
Fax: +49 2153 971 779
E-mail: info@pilzhof-nettetal.de 
www.pilzhof-nettetal.de 

Vestiging Fresh Park Venlo
Venrayseweg 114C
5928RH Venlo
+49 176 2416 8888
+49 160 9741 9724
www.gochamp.nl 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven