BLE-marktrapport week 35/2019

'Vraag naar perziken en nectarines regelmatig te zwak'

Er waren overwegend Spaanse en Italiaanse perziken en nectarines op de markt. De afzet had beter mogen verlopen, echter lieten sommige partijen te wensen over wat betreft kwaliteit. Bovendien was de vraag regelmatig te zwak. Prijsverlagingen moesten de afzet bevorderen, wat echter niet doorlopend lukte. Franse producten overtuigden door hun goede uiterlijk waardoor hun prijzen vaak op het bestaande niveau gehouden konden worden.

Griekse ladingen hadden een aanvullend karakter op de markt, maar ontbraken op sommige dagen reeds in sommige plaatsen. Dit duidt erop dat het seizoen aldaar bijna ten einde gaat. Turkse importen completeerden het aanbod met kleine hoeveelheden. Hun prijzen bleven over het algemeen stabiel dankzij een continue afzet. Alleen in Berlijn was de vraag in z'n totaliteit toegenomen, waardoor de afzet erg vlot verliep. Daar werden vanaf donderdag de Franse partijen goedkoper vanwege hun toegenomen presentie op de markt. Platerina's en Paraguayo's kostten in de hoofdstad tussen de 1,50 en 1,70 euro per kg en wonnen steeds meer aan betekenis.

Appelen
Uit Duitsland kwamen diverse variëteiten, in het bijzonder Elstar en Delbarestivale, en inmiddels ook Tenroy en Holsteiner Cox. De aanvoer van Boskoop nam toe. De vraag was niet altijd bevredigend, zelfs richting het weekend bleef de vraag op sommige plaatsen achter bij de verwachtingen.

Peren
Over het algemeen kon de vraag zonder problemen gedekt worden. De afzet had daarbij ronduit vlotter mogen verlopen. De prijzen veranderden meestal, maar vertoonden geen duidelijk trend.

Druiven
Italiaanse partijen domineerden weliswaar de markt, maar moesten wel marktaandelen inleveren. Er werd voornamelijk gehandeld in Michele Palieri, Victoria en Crimson Seedless.

Abrikozen
Het seizoen eindigde met beperkte partijen met zwakker wordende uiterlijke eigenschappen, een bescheiden vraag en een niet-uniforme prijsontwikkeling.

Pruimen
Het productpalet was zeer uitgebreid. De basis vormden daarbij Stanley pruimen uit Oost-Europa evenals Cacaks Schöne, Cacaks Fruchtbare en Top uit Duitsland. De aanvoer uit Duitsland nam toe.

Citroenen
De hoge temperaturen werkten zich op de vraag uit, die continue afnam. Alleen door een kleiner aanbod ter beschikking te stellen konden prijsverlagingen voorkomen worden.

Bananen
De afzet verliep, zoals gebruikelijk in dit seizoen, nog steeds in zeer  rustige banen. Over het algemeen was de aanvoer vanuit de rijperijen voldoende afgestemd op de afzet. Als gevolg daarvan bleven de prijzen meestal op een onveranderd niveau.

Bloemkool
Duitsland domineerde de markt, gevolgd door België en Polen. De leveringen groeiden enorm, voornamelijk de Belgische partijen namen meer plaats in. Kwalitatief gezien had men nauwelijks reden tot kritiek.

Sla
Kropsla kwam overwegend uit Duitsland. Het aanbod was niet wezenlijk veranderd. De vraag trok echter aan, waardoor de prijzen vaak naar boven klommen.

Komkommers
Bij de komkommers waren Duitse, Belgische en Nederlandse offertes op de markten te vinden. Het aanbod nam iets toe. Er was niet bijzonder veel belangstelling. 

Tomaten
Er waren overwegend Nederlandse en Belgische leveringen op de markt. Vanwege de kwaliteit en het afgenomen aanbod tendeerden de prijzen vaak omhoog. Dit werkte zich echter negatief uit op de afzetmogelijkheden, die zich merkbaar beperkten.

Paprika's
De toevoer uit Nederland bepaalde de handel. Het aanbod was niet wezenlijk veranderd. Aan de vraag kon zonder problemen worden voldaan. Desondanks stegen de prijzen vaak.

Bron: BLE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven