Importverbod sommige AGF uit Oekraïne treft sector

Momenteel weigeren verschillende EU fruitimporteurs af te nemen van Oekraïne en andere landen die geen EU-lidstaat zijn. Dit wordt veroorzaakt door het in werking treden van Maatregel 2019/523.

Volgens een verklaring van de Ukrainian Horticultural Association versterkt deze maatregel de EU-bescherming van planten tegen schadelijke organismen en gaat het om het aanbod van appelen, peren, tomaten, aubergine, paprika's e.d. De maatregel ging 1 september van kracht en nu dienen alle niet-EU landen officieel te verklaren dat ze geen gevallen van bepaalde schadelijke organismen hebben.

De Horticultural Association verklaarde: "Oekraïne is een land zonder schadelijk organismen, want daarvan is geen enkel geval bekend. Oekraïne heeft de Europese Commissie al voorgesteld om een beslissing te nemen over de ongehinderde import van deze producten. Momenteel is er nog geen antwoord van de Europese Commissie gekomen, wat betekent dat deze goederen niet aan de EU geleverd kunnen worden."

Volgens de vereniging lossen Oekraïense telers dit probleem zelf op. Vooral exporteurs van kastomaten en -paprika's proberen voor eigen kosten legaal en overeenkomstig de EU-maatregelen te exporteren.

Bron: kyivpost.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven