David van de Graaf (Vogelaar Fruitcultures/Fruvo) & Gerard Kievit (Veiling Zuid-Limburg)

“Goed uitstalleven Morgana appel biedt veel kansen voor export”

Tholen – Eind juli heeft Fruvo in Krabbendijke 20.000 Morgana bomen geplant. “Eigenlijk is juli erg laat om fruitbomen te planten, maar ze doen het perfect. Er zijn in het afgelopen jaar 108.000 Morgana bomen in Nederland geplant en komend najaar zullen er ook weer bomen worden opgezet”, vertelt Gerard Kievit van Veiling Zuid-Limburg. “We verwachten dit jaar nog maar een hele kleine oogst Morgana appelen die voornamelijk voor tastings gebruikt zullen worden. Volgend jaar verwachten we een half miljoen kilo te plukken en over twee jaar een miljoen.”


Nieuwe aanplant Morgana bomen bij Vogelaar Fruitcultures/Fruvo 

Exportmogelijkheden
Morgana is een harde appel die tegen het einde van september geplukt zal worden. Volgens Gerard zal het latere pluktijdstip ingepland moeten worden in de oogstplanning en als een nadeel kan worden gezien, terwijl David van de Graaf van Vogelaar Fruitcultures en Fruvo het tijdstip juist als een voordeel ziet. “We starten het seizoen met de pluk van de Conference gevolgd door Xenia. Het is juist een voordeel dat de plukdatum van de Morgana niet overlapt met de perenpluk. Tevens heeft de Morgana een zeer goed uitstalleven door de hardheid van de appel. Daardoor is de appel zeer geschikt om naar verre landen te exporteren, maar ook om lang te bewaren en de consument later in het jaar een frisse appel aan te bieden.”

“Tijdens de groei is het wel belangrijk dat de appel voldoende licht krijgt voor de kleuring. We hebben de bomen daarom in een haag geplant met de intentie om mechanisch te snoeien. Alleen appels met voldoende kleuring zullen verkocht worden onder de naam Morgana. We zullen geen klasse 2 product gaan verkopen”, vervolgt Gerard.  

Duurzame teelt
Omdat Morgana een kind is van Golden is de appel niet ziektegevoelig. Men ziet weinig problemen met vruchtboomkanker en ook meeldauw en schurft vormen geen grote problemen wanneer dit goed wordt bijgehouden. “Wij zijn ervan overtuigd dat de Morgana hele goede eigenschappen heeft voor de teler en voornamelijk de duurzaamheid van de teelt spreekt ons aan. Tegenwoordig moeten we fruit met steeds minder gewasbeschermingsmiddelen telen en de Morgana is hier uiterst geschikt voor”, vertelt David.


Morgana-appelen in vroeg groeistadium

Planet Proof
Er zijn de laatste jaren veel variëteiten op de markt gekomen die ontzettend gevoelig zijn voor vruchtboomkanker, waaronder Kanzi, Magic Star en Braeburn. Junami was één van de weinige nieuwere variëteiten die weinig last heeft van vruchtboomkanker, net als Morgana. “In de toekomst zullen we zeker deze appels in de supermarkt terug kunnen vinden, maar de teelt zal steeds moeilijker worden. De retail toont steeds meer belangstelling voor Planet Proof, hierdoor is er voor sommige variëteiten al een uitzondering gemaakt wat betreft het gebruik van actieve stoffen”, aldus David.

“Omdat Morgana een clubras is, gaan we met een Morgana team werken. Het team bestaat uit de Italiaanse Melinda, Duitse Krings, Belgische BFV en Veiling Zuid-Limburg. We zullen de teler helemaal meenemen in het proces. De appel zal gedragen worden door de telers, maar zal op één plek worden verkocht om de regie te houden en het merk hoogwaardig te houden”, besluit Gerard.

Voor meer informatie:
David van de Graaf
Vogelaar Fruitcultures/Fruvo
Oude Rijksweg 10A 
4413 NK Krabbendijke
+31(0)113503183 
david@vogelaarfruitculturus.nl
www.fruvo.nl 

Gerard Kievit
Veiling Zuid-Limburg
Aan de Fremme 33
6269 BK Margraten
+31 (0)6 120 283 96
gerard.kievit@veilingzl.nl 
www.veilingzl.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven