Lagerhuis verbiedt no deal-Brexit, Hogerhuis nu aan zet

Een meerderheid van het Britse Lagerhuis heeft gisteren ingestemd met de motie die een no deal-Brexit moet voorkomen. Als ook het Hogerhuis instemt met de motie, moet premier Boris Johnson in Brussel om uitstel van Brexit vragen.

Men verwacht dat het geen probleem zal zijn om in het Hogerhuis een meerderheid te krijgen voor de motie die een no deal-Brexit verbiedt, omdat de oppositie daar in de meerderheid is. Echter kunnen de Conservatieven hier nog een stokje voor steken door te filibusteren (extreem lang rekken van debat om ervoor te zorgen dat wet wordt vertraagd). 

Volgens Johnson heeft men door deze wet aan te nemen zijn onderhandelingspositie met de EU verwoest. Om druk op de ketel te houden wilde de Johnson de optie van een no deal-Brexit op tafel houden. 

De motie zal naar verwachting vrijdag 17.00 (Britse tijd) behandeld worden. 

Europese Commissie roept burgers en bedrijven in de EU om zich voor te bereiden op de brexit
Acht weken voordat het Verenigd Koninkrijk zich op 31 oktober 2019 uit de Europese Unie terugtrekt, herhaalt de Commissie in haar zesde mededeling over de voorbereidingen voor de brexit haar oproep tot alle belanghebbenden in de EU27 om zich op een scenario zonder akkoord voor te bereiden. Gezien de aanhoudende onzekerheid die in het VK heerst ten aanzien van de ratificatie van het in november 2018 met de Britse regering overeengekomen terugtrekkingsakkoord alsook de algehele binnenlandse politieke situatie, is een scenario waarin er op 1 november 2019 geen akkoord is bereikt, nog steeds een reële doch onwenselijke uitkomst.

Klik hier voor alle aanbevelingen van de Europese Commissie.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven