Achter de schermen wordt druk gewerkt aan Uireka 2.0

Dit jaar (2019) is het laatste jaar van het huidige 3-jarige Uireka-project. De afgelopen drie jaar is er het nodige bereikt in de verdere kwaliteitsverbetering van de Nederlandse ui. Er zijn richting de toekomst ook nog de nodige uitdagingen. Om na dit jaar het huidige momentum te benutten en in volle vaart door te kunnen gaan met de kwaliteitsverbetering, is de afgelopen maanden achter de schermen druk gewerkt aan een vervolg van het huidige Uireka-project. Inmiddels is conceptplan ‘Uireka 2.0’ gereed om te worden ingediend.

Ook dit nieuwe plan is met recht het resultaat van een echte keteninspanning. Via diverse workshops hebben vele ketenpartijen (Uireka-partners) meegepraat over waar wat hen betreft de onderzoekfocus moet liggen de komende jaren. Onderzoek waarin zij ook bereid zijn te investeren.
Als kern van Uireka 2.0 (2020-2022) is een viertal hoofdsporen benoemd:

A: Uitgangsmateriaal
B: Bodem, water en bemesting
C: Ziekten en plagen
D: Bewaring

Binnen deze vier hoofdsporen zijn de partners tot een lijst van voorkeursonderwerpen gekomen om op te pakken als nieuw onderzoek.

Irrigatie en zout- en droogtetolerantie
Weerbaarheid teelt
Integraal management van insecten (uienvlieg, bonenvlieg, trips, bouwplan en grondsoortgebonden insecten)
Fusarium rot
MH lange termijn alternatief, bewaring, export

Deze voorkeursonderwerpen zijn inmiddels ook al verder uitgewerkt en geconcretiseerd en vormen daarmee de basis voor het in te dienen PPS-plan bij de Topsector Agri & Food.

Bron: Uireka


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven