Overzicht wereldmarkt mango

De wereldmarkt voor mango’s is momenteel in transitie. Mexico komt vroeger ten einde  door excessieve neerslag aan het einde van het seizoen en ook Senegal kwam eerder abrupt ten einde. Sinds een paar weken is Brazilië op de markt en wordt waarschijnlijk de komende weken de belangrijkste exporteur van mango’s. Israël levert ondertussen de gebruikelijke volumes aan voornamelijk de Europese markt.

Omdat de voorraden krapper zijn op het moment en de vraag naar mango’s stijgt, komt dit de prijzen ten gunste. De piekmomenten in de prijs zijn echter wat afgevlakt omdat er steeds meer mango’s binnenkomen vanuit Brazilië. In de komende weken zullen de mango’s uit Spanje en Italië ook weer aanwezig zijn op de markt, al verwacht men minder opbrengst dan in het vorige seizoen.

Nederland: Mangomarkt stevig in het zadel
Na een wat lastige periode verliep de mangomarkt de laatste weken buitengewoon goed, vertellen Nederlandse importeurs. "Na een abrupt einde van het Senegalese seizoen is sinds een paar weken hoofdzakelijk Brazilië aan de markt. Spanje start pas langzaam op en Israël doet haar gebruikelijke volumes. Dit resulteert in een beperkt aanbod en twee weken terug zelfs piekprijzen op de markt. Die pieken zijn inmiddels een beetje afgevlakt, maar nog altijd hebben we vriendelijke prijzen voor Braziliaanse mango's, waar iedereen goed voor kan werken. De opbrengsten in Spanje lijken dit jaar iets minder te zijn en Israël zal de markt ook niet gaan overspoelen. Dat maakt de vooruitzichten voor de komende weken gunstig. Ongetwijfeld zal de markt weer een keer omslaan, maar daar zijn nu nog geen voortekenen voor."

België: Weinig aanbod zorgt voor hoge prijzen
De situatie op de mangomarkt is zeer ongewoon. Het seizoen in Senegal is twee tot drie weken te vroeg afgelopen. Daarbovenop is de start van het Israël seizoen ook twee tot drie weken later. Met als gevolg dat er momenteel weinig mango’s beschikbaar zijn. Men verwacht dat er vanaf deze week meer mango’s uit Israël beschikbaar zullen zijn. Naast Israël begint ook het Braziliaans mangoseizoen op gang te komen. Door de lage volumes op de markt zijn de prijzen al geruime tijd hoog en de vraag goed.

Duitsland: Mango’s per luchtvracht zelfs in de supermarkt te vinden
Momenteel is er genoeg voorraad aan mango’s aanwezig op de Duitse markt. Tommy Atkins mango’s arriveren per schip voor relatief lage prijzen. Deze variëteit is erg vezelachtig en het fruit is meestal groen wat niet echt gewenst is. Door het tekort aan kwaliteit worden er maar kleine volumes verkocht van deze mango, aldus een handelaar uit Midden-Duitsland die ook ready-to-eat mango’s verhandelt. “De kleur en kwaliteit is niet zo best waardoor we een scherpe daling zien in de vraag.”

De mango’s die binnenkomen per luchtvracht zijn het populairst, zegt de expert. “Israël biedt momenteel goede variëteiten aan op de markt en de kwaliteit van de mango’s uit dit land blijft stijgen.” Hij ziet eveneens een groeiende vraag naar mango’s in de zomermaanden, normaal een periode waarin er vraag is naar lokale zomerproducten.

De prijs voor Israëlische mango’s is erg redelijk waardoor ook supermarkten de mango’s kunnen aanbieden in het assortiment. “De kleine formaten zijn goedkoper vergeleken met het product uit Brazilië of Peru,” vertelt de expert. Met de zomer op zijn einde verwacht de handelaar dat de vraag verder zal stijgen naar het eind van september toe.

Frankrijk: Na Israëlisch seizoen volgt Spanje
Het Israëlische seizoen loopt binnen twee weken op zijn einde. Een klein volume Kents komt per luchtvracht uit Brazilië. Het Spaans seizoen staat op het punt van starten. De mango’s die al uit Spanje op de markt komen zijn nog teveel aan de groene kant. De verwachtingen voor de kwaliteit van de Spaanse mango’s is goed maar door weersomstandigheden (weinig regenval) verwacht men een reductie van de oogst van 20%.

Spanje: start seizoen begint met lagere volumes
Vorige week startte de oogst van de eerste Osteen mango’s in de regio Malaga, de belangrijkste teeltregio in Spanje. De oogst startte iets eerder dit jaar met lagere volumes. Dit jaar is het een OFF-seizoen voor de oudere arealen wat betekent dat de opbrengst lager ligt. De jongere arealen brengen iets meer volumes op dit jaar. De totale productie kan hierdoor 30% lager uitvallen. Het grootste deel zal bestaan uit medium formaten wat goed is voor de handel. Daarnaast wijzen de telers op een goede en homogene kwaliteit. De belangrijkste variëteit is de Osteen maar latere variëteiten als de Keitt en Palmer worden steeds interessanter voor Spaanse telers.

De markt ziet er goed uit voor Spaanse mango’s al is de concurrentie uit Israël sterk door de hogere volumes dit jaar. De belangrijkste afzetmarkt voor Spanje bevinden zich in Europa maar ook verre bestemmingen als Canada worden populairder. Dit jaar kan ook de Zuid-Afrikaanse markt geopend worden voor Spaanse mango’s. Hiervoor zijn de inspecties nog gaande voordat een export protocol getekend kan worden.  

Italië: Uitstel van seizoen met 15 dagen
De vraag naar mango’s in Italië en Europa groeit nog altijd. Italië is de nummer 8 in Europa als het gaat om de import van mango’s. Het volume aan mango’s van eigen bodem groeit. Het grootste deel van de in totaal 100 hectares Mangoteelt is geconcentreerd op Sicilië. Het seizoen voor mango’s is uitgebreid. Naast de Kensington Pride wordt immers ook de vroege variëteit Irwin en de late  variëteiten Kent, Keitt en Maia. Research is echter nodig voor sommige variëteiten als de Gleen om de productiecapaciteit te verbeteren. De opbrengst is beperkt en de maten zijn klein. Bij andere variëteiten is het nodig om ziektes te bestrijden die de opbrengsten anders drastisch reduceren.

Dit jaar werd het seizoen vertraagd door weersomstandigheden in april en mei. 15 dagen later dan het vorige seizoen begon de oogst in week 34/35. De volumes zijn bescheiden maar men verwacht voldoende voorraden meer in week 37/38. De voorraden blijven ondanks het uitstel stabiel door de import uit Israël en Zuid-Amerika, zowel per vliegtuig als per schip. In vergelijking met vorig jaar is de vraag eveneens stabiel.

Zuid-Afrika: Zorgen bij telers over droogte in Limpopo
Na de bloei zijn de Zuid-Afrikaanse mango’s aan de vruchtontwikkeling begonnen. De oogst zal pas starten in december. Vorig seizoen zag een stijging in het volume ten opzichte van vorig jaar al zijn de officiële cijfers nog niet beschikbaar. Droogte in de Limpopo regio baart de telers zorgen en kan zijn invloed hebben op de vruchtontwikkeling van de mango’s. In de teeltregio Hoedspruit is het beter gesteld met het watermanagement. Vorig jaar werden er iets meer mango’s dan normaal geëxporteerd naar de markten in Europa, het Midden-Oosten en een klein beetje naar India. Ook hier zijn de officiële cijfers nog niet bekend.

Verenigde Staten: Transitie in vraag, aanbod en prijs
De Mangomarkt in de Verenigde Staten is in transitie met een switch van het Mexicaanse seizoen naar Brazilië. De laatste mango’s uit Mexico komen nu nog uit de noordelijke regio’s maar zullen in de komende weken een sterke daling zien in productie. Het Mexicaanse seizoen rond op een normale tijd van het jaar af. Californië heeft een bescheiden areaal aan mango’s. Het seizoen loopt van midden september tot midden oktober.

Ondertussen is de vraag naar mango’s in de VS ook onder transitie. “In de zomermaanden zijn er verschillende soorten fruit voor handen. Plots realiseren consumenten dat er dan minder mango’s voorradig zijn,” vertelt een handelaar. “Vooral onder de jongere bevolking neemt de populariteit van de mango toe. Consumenten kopen ook steeds meer gesneden, gepelde en ready-to-eat mango’s. Dit zorgt voor een extra boost in de vraag.”

Met vraag en aanbod onder transitie is ook de prijs onderhevig aan verandering. In Augustus waren de prijzen laag maar met de slinkende voorraden stegen de prijzen aan het eind van de zomer wat typisch is voor de markt. Net als vorig jaar is de prijs momenteel stabiel.

Mexico: Late oogst verregend
De laatste mango’s worden momenteel geoogst waarna het seizoen ten einde komt. In Februari wordt de nieuwe oogst verwacht in het zuiden van het land. Het seizoen is eerder afgelopen dan verwacht aangezien vorig jaar de productie doorliep tot oktober. Dit komt door excessieve neerslag aan het eind van het seizoen. Door de eerdere start van het seizoen in Brazilië valt er echter geen gat in de markt. Over het algemeen is het seizoen goed verlopen voor de Mexicanen met een stijging in het volume van 2% ten opzichte van vorig jaar.

Brazilië: Komende weken belangrijkste producent
Het Braziliaanse seizoen is eerder begonnen dan verwacht en zal de productie van mango’s domineren op de wereldmarkt met de Tommy Atkins. Brazilië zal de markt domineren tot begin november waarna ook mango’s uit Ecuador beschikbaar zijn. Het seizoen eindigt in januari waarna Peru op de markt komt. Het bereik van het Braziliaanse product zal dit jaar groter in de Verenigde Staten. Men verwacht dat de mango ook op de markten komt die normaal door Mexico gedomineerd worden tot ver na het seizoen zoals in Texas. Men verwacht een stijging in het volume van 10% dit jaar.

Australië: Lage temperaturen zorgen voor vertraging in de oogst
Het Mangoseizoen staat op het punt te beginnen in het noorden van het land. De temperaturen ’s nachts blijven laag in de regio van Darwin en dat zal de oogst van de mango’s vertragen. In de Katherine regio blijft de temperatuur ook koel terwijl het fruit zich ontwikkeld. Hierdoor verwacht men niet te beginnen aan de oogst tot begin oktober. In West-Australië zijn de temperaturen ook lager dan normaal en dat vertraagd de groei van de mango’s. Daarnaast verwacht men dat sterke windvlagen het latere fruit van de bomen doet vallen. Men verwacht in het westen met de oogst te kunnen beginnen eind september met een piek van de oogst in oktober en november. Het seizoen loopt van augustus tot eind maart met wisselende productieregio’s.

Eind juni 2018 werd 83,315 ton mango’s geoogst in Australië. Dit is een stijging van 36% ten opzichte van vorig jaar. De export nam eveneens toe met 8% waarvan de helft naar Hong Kong en Singapore ging. Belangrijkste variëteiten waren de Kensington Pride (41&), Calypso (29%), R2E2 (14%) en Honey Gold (7%).


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.