Peru overtreft Chili mogelijk als 's werelds grootste blauwebessenexporteur

Naar verwachting zal de Peruaanse blauwebessenexport dit seizoen met 35% toenemen. Dat betekent dat Peru de grootste exporteur van blauwe bessen ter wereld zou kunnen worden, en Chili, het land dat nu op nummer één staat, zou overtreffen. Volgens ramingen van de Associatie van Blauwebessentelers in Peru (Proarándanos), zal de Peruaanse export van het product een omvang van meer dan 100.000 ton hebben, ter waarde van 650 tot 750 mln dollar (€589,4 tot €680,1 mln).

Roberto Vargas, voorzitter van Proarándanos, liet weten dat het blauwebessenareaal dit jaar een omvang van 8.000 hectare heeft. Vorig jaar was dat 6.800 hectare, wat betekent dat het areaal met 18% is gegroeid.

Volgens informatie van de Chileense regering exporteerde Chili in 2018 114.000 ton blauwe bessen, 29,4% meer dan het jaar daarvoor. Hoewel Peru minder exporteerde (78.800 ton) was de groei ten opzichte van het jaar daarvoor daar veel groter dan in Chili: 83%.

"Als het dit jaar niet gebeurt, dan zou Peru volgend seizoen 's werelds grootste exporteur van verse blauwe bessen moeten worden", aldus Vargas.

De voorzitter van de associatie ging ook in op de positie van Colombia. Hij gaf aan dat het land geen omvangrijke blauwebessenteelt heeft en dus geen directe concurrent voor Peru vormt, maar stelde dat het niet uitgesloten is dat dat gaat veranderen. De Colombiaanse regering kondigde namelijk onlangs plannen aan om zijn export een impuls te geven met als doel zich een plaats te verwerven in de top 10 van exportlanden van dit fruit.

Verder verwacht Vargas dat de markten van India en Japan zich binnen maximaal één tot anderhalf jaar zullen openen voor de Peruaanse blauwe bessen. Korea en Japan zullen zich volgens hem binnen twee of drie jaar openstellen voor het product.

 

Bron: agronegocios.co


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven