Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Inma Torregrossa, van Frutas Inma: "Dit jaar kunnen we kaki naar verre markten exporteren"

"Groede vraag naar Spaanse granaatappelen"

De granaatappeloogst is begonnen in de Spaanse provincies Valencia en Castellón. Afgelopen dagen was hier sprake van overvloedige neerslag. Aangezien Turkije nog moet beginnen zijn er momenteel relatief weinig granaatappelen aanwezig op de Europese markt. De vraag is behoorlijk hoog.

"Gelukkig tast de regen de kwaliteit van de granaatappel niet aan. Als het blijft regenen zou dit echter kunnen leiden tot barsten", vertelt Inma Torregrossa, directeur van Frutas Inma, een teelt- en handelsbedrijf van kaki, granaatappel en steenfruit. "We zijn gisteren begonnen met het oogsten van de eerste granaatappelen. In deze eerste fase van het seizoen werken we met de rassen Acco, Deep Purple, Smith en Emek. Later, eind september, zullen we vervolgen met de Shani Yonai, Wonderful en Mollar".

Over het algemeen is de oogst tussen de 20 en 25% kleiner dan vorig jaar, en is er een gebrek aan goede maten.

"In het zuiden van Spanje, in Huelva, zijn ze begin augustus begonnen dit jaar, dus er is geen overlap tussen de verschillende teeltregio's. De vraag naar granaatappel ligt erg hoog op dit moment, met name naar de grote maten. De Peruaanse granaatappelen zijn niet meer aanwezig op de markt en Israël begint ook pas net. De prijzen liggen hoger dan aan het begin van het vorige seizoen, dat uiteindelijk vrij moeilijk was vanwege de lage prijzen. We hopen dat de huidige prijzen gehandhaafd blijven, in ieder geval totdat er grote hoeveelheden Turkse granaatappelen binnenkomen", zegt Inma Torregrossa.

Volgens de directeur van het Valenciaanse bedrijf zijn de rassen met een dieprode kleur erg populair. "Het hangt een beetje af van de markt, de Smith is wat zuurder en is populair in Duitsland, het land dat de meeste granaatappelen consumeert en elke variëteit accepteert. Andere landen, zoals Italië, België en Nederland, willen zoetere rassen, zoals de Acco. Spanje is de markt met de grootste vraag naar zoete granaatappelen. De Spanjaarden zijn gewend aan de traditionele Mollar, een granaatappel met een lichtrode kleur, grote maten en een hoog sapgehalte, met hoge brixwaarden".

"Dit jaar kunnen we kaki naar verre markten verzenden"
Het duurt nog een paar weken voordat de oogst van de Valenciaanse Rojo Brillante kaki van start gaat. Deze kaki is goed voor ongeveer 90% van de Spaanse oogst van het product. De regenval zorgt ervoor dat het fruit dikker wordt. Er wordt een grote en kwalitatief hoogwaardige oogst verwacht dit jaar, in tegenstelling tot vorig jaar, toen meer dan de helft van het fruit verloren ging als gevolg van de vorst en hagel.

"We hopen kaki's van goede kwaliteit en met middelgrote tot grote maten te oogsten. Vanwege de aantasting van de kwaliteit en het tekort aan fruit konden we ons vorig jaar alleen op de Europese markten richten. Dit jaar zullen we over voldoende oogst van goede kwaliteit beschikken om verzendingen te kunnen doen naar al die verre markten waarnaar we vorig jaar niet konden exporteren. We zullen kunnen verzenden naar Azië, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Noord-Amerika".

"We blijven de Russische markt missen, die een goede bestemming vormde voor de kaki's met een meer standaard kwaliteit. We hopen binnenkort nieuwe markten te openen, zoals India en Peru, maar onze grootste doelstelling is om China binnen te komen", geeft de exporteur aan.

Volgens Inma Torregroso is er momenteel niet veel concurrentie vanuit andere landen die de Rojo Brillante kaki telen, zoals Italië, Portugal, Marokko en Griekenland. Spanje is nog steeds de grootste exporteur van dit product. "We zijn degenen die de teelt en afzet van kaki het best onder controle hebben", besluit ze.

 

Voor meer informatie:
Ernesto Machancoses
Frutas Inma
Carrer de L’Olivera,
46291 Benimodo (Valencia)
Tel.: +34 96 253 14 71
info@frutasinma.com
www.frutasinma.com

Publicatiedatum: