Eurotunnel onthult nieuw douanesysteem en is klaar voor Brexit

Eurotunnel heeft laten weten klaar te zijn voor de Brexit en wil hiermee een einde maken aan de vrees voor mogelijk oponthoud op deze drukke handelsroute nadat het VK de EU heeft verlaten. Dagelijks passeren zo'n 5.000 vrachtwagens de Kanaaltunnel, vandaar dat het Parijse bedrijf na de Brexit een tweebaans-systeem zal introduceren voor vrachtwagens. 

Op deze manier kan het douanepersoneel in de terminals in Folkstone en Coquelles controles uitvoeren. Twee zogenaamde 'pit-stops' aan beide kanten van de Kanaaltunnel maken het voor Eurotunnel mogelijk om binnen enkele minuten een twintigtal vrachtwagens te checken. 

Vrachtwagens die door mogen rijden volgen de groene route, terwijl douanemedewerkers vrachtwagens die extra gecontroleerd moeten worden de oranje route laten volgen. Eurotunnel heeft eveneens een parking voor 240 vrachtwagens aangelegd in Frankrijk, evenals een douanecontrolepost in de terminal in Coquelles, met negen inspectieplaatsen en 100 parkeerplaatsen. 

Dit stelt de Franse autoriteiten in staat om Britse producten te controleren zonder dat het doorgaand verkeer hierdoor ontregeld wordt. Er wordt ook extra douanepersoneel aangenomen om chauffeurs te helpen de documenten voor de controles op orde te krijgen. 

Ieder jaar worden er voor zo'n €151 mld aan goederen via de Kanaaltunnel vervoerd, wat neerkomt op 26% van de handel tussen het VK en de EU, zo laat Eurotunnel weten. 

Het Britse Retail Consortium (BRC) verwacht dat versproducten, waaronder aardbeien, tomaten en sla, schaarser zullen worden in Britse supermarkten. "Hoewel retailers nauw samenwerken met hun leveranciers om de voorraden van niet bederfelijke producten op peil te houden en voorbereidingen treffen om verstoring als gevolg van een mogelijke No deal-Brexit te beperken, is het onmogelijk om dit geheel te voorkomen omdat verse producten nu eenmaal niet lang bewaard kunnen worden," aldus William Bain van de BRC.   

 

Bron:  cityam.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven