USDA -jaarverslag walnotensector

Walnotenareaal Oekraïne groeit in 2019/20 naar 18.900 hectare

Het areaal dat in Oekraïne gewijd is aan de teelt van walnoten zal in 2019-2020 naar 18.900 hectare groeien. Dit is 1% groter dan in 2018-2019 toen het areaal 18.700 hectare telde. Volgens het Oekraïense statistiekbureau SSSU is deze groei te danken aan de aanplant van nieuwe boomgaarden, die bestaande uit het Sovjet tijdperk vervangen. De hogere opbrengsten van de nieuwe rassen, die beter worden geïrrigeerd, bemest en beheerd, compenseren de dalende productie als gevolg van het verdwijnen van oude boomgaarden.    

De meeste walnoten die in Oekraïne worden geoogst, worden geteeld door kleinschalige familiebedrijven. Deze telers houden zich doorgaans minder intensief bezig met bemesting en  gewasbeschermingsmiddelen en oogsten en doppen de walnoten nog met de hand. De geoogste walnoten worden via tussenhandelaren vermarkt. 

De afgelopen jaren is het areaal waar op deze manier walnoten worden geteeld, gekrompen. In 2016 was meer dan 84% van het totale walnotenareaal in handen van kleine familiebedrijven. In 2018 vertegenwoordigden deze bedrijven slechts 72% van het areaal. De verwachting is dat deze trend zich zal voortzetten.

Klik hier voor het volledige rapport.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven