Flevolandse telers, Dutch Soy en Green Organics introduceren 'Dutch Edamame'

Verse soja van Flevolandse bodem

Op de Dutch Soy velddag introduceerden tien Flevolandse telers, Dutch Soy en Green Organics, hun nieuwe merk 'Dutch Edamame'. De introductie is een vervolg op de pilot FlevoVerseSoja, die in samenwerking met provincie Flevoland is gestart. De pilot heeft als doel de regionale teelt en consumptie van verse sojaboontjes te stimuleren en een bijdrage te leveren aan de eiwittransitie.

Dutch Edamame
Dutch Edamame is een bijzonder korte keten initiatief. Tien Flevolandse telers zijn samen met ketenpartners de uitdaging aangegaan om op grote schaal (40 hectare) verse sojaboontjes te verbouwen. Drie jaar lang hebben de telers onderzocht wat de optimale condities voor de teelt zijn. Nu, in 2019, is het zover: de eerste serieuze oogst van verse Flevolandse/Nederlandse sojaboontjes komt eraan.


Introductie Dutch Edamame op de Dutch Soy velddag 

Van én voor eigen bodem
Soja is een unieke peulvrucht. Het gewas haalt zelf stikstof uit de lucht om te groeien en verrijkt tegelijk de bodem. Duurzaam, praktisch en passend binnen de kringlooplandbouwambities van Nederland. Edamame is een veelzijdig en kleurrijk boontje, rijk aan hoogwaardige eiwitten, een prima variatie op vlees. De ideale toevoeging aan salades, wraps of zelfs spreads of dips. 

Waar en wanneer proeven
Na een succesvolle oogst in september willen de telers de ‘Dutch Edamame’ verkopen in de supermarkten, in de lokale boerderijwinkels en leveren aan (Flevolandse ) restaurants. Tijdens de Flevolandse restaurantweken van 23 september tot 13 oktober zijn de boontjes te proeven. Meer weten? Kijk op eetalseenpionier.nl.

Proeftuin Growing Green Proteins
Dutch Edamame (FlevoVerseSoja) is onderdeel van de proeftuin Growing Green Proteins, die de economische kansen en uitdagingen van de eiwittransitie onderzoekt. Op de Floriade Expo 2022 presenteren ze de pilots in het Innovatiepaviljoen. De proeftuin is onderdeel van de Agro Innovatiemotor van Landbouw Meerdere Smaken.

Voor meer informatie: bekijk het lanceringsfilmpje of ga naar de website.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven