Jérémy Abriac, Champi 31:

“De Franse paddenstoelenteelt gaat groeien”

Jérémy Abriac, locatiemanager bij Champi 31, heeft de afgelopen jaren een toename van de vraag naar Franse paddenstoelen waargenomen. “Met de economische crisis van 2008 explodeerde de afzet van Poolse paddenstoelen. Veel Franse en Nederlandse paddenstoelkwekerijen leden onder de situatie. Maar dankzij de economische opleving die momenteel gaande is, doen Franse paddenstoelen het heel goed.”

Eigenlijk goed dat er geen voldoende aanbod is om aan de vraag te voldoen. “In vergelijking met de vraag is de Franse teeltopbrengst onvoldoende. Franse paddenstoelen zijn over het algemeen 30 tot 40% duurder dan andere paddenstoelen, maar de Fransen geven nu ook de voorkeur aan paddenstoelen van Franse oorsprong. Bij oesterzwammen bijvoorbeeld, zien we vaak een daling in de omzet wanneer er sprake is van een dip in de Franse teelt die we compenseren met paddenstoelen van buitenlandse oorsprong. Sommige klanten geven er de voorkeur aan helemaal geen oesterzwammen in plaats van oesterzwammen van buiten Frankrijk te kopen. Tegenwoordig willen velen van hen enkel paddenstoelen van Franse oorsprong en dit geldt voor zowel markten als supermarkten. Gezien het feit dat de huidige teeltopbrengst die onvoldoende is, zullen paddenstoelenkwekerijen zich in Frankrijk verder (moeten) ontwikkelen. De onze is vanwege de grote vraag al een paar jaar continu aan het groeien.”

“Wilde paddenstoelen worden nu geoogst”
De zomer is een vrij traag seizoen voor de paddenstoelenmarkt. September markeert het begin van het seizoen met de langverwachte oogst van eekhoorntjesbrood, een favoriete paddenstoel van de Fransen. “De portobello-, oester- en shiitake-paddenstoelen worden het hele jaar door geteeld. Maar voor wilde paddenstoelen begint het seizoen nu. In september beginnen we met de oogst van eekhoorntjesbrood, dooierzwammen, cantharellen en hoorns van overvloed. Daarna gaan we verder met het oogsten van truffels in december, januari, februari en rond Pasen rest ons nog het oogsten van morieljes tot mei-juni, afhankelijk van het weer,” legt Jérémy uit.

Over Champi 31  
In 2019 vierde Champi 31 het 30 jaar bestaan. Het bedrijf, opgericht door Martine Abriac, is sinds 1989 op de MIN-markt van Toulouse aanwezig. “We zijn gespecialiseerd in portobello-paddenstoelen, die 70% van ons verkoopvolume vertegenwoordigen en in wilde paddenstoelen. Enkele jaren geleden is het bedrijf overgenomen door een teler in Charentes Maritimes. Hoewel we ook enkele paddenstoelen uit Spanje, Polen en Nederland op de markt brengen, proberen we voornamelijk Franse paddenstoelen te verhandelen en vooral die van onze eigen teelt van portobello-, oester- en shiitake-paddenstoelen. ”

Voor meer informatie:
Jérémy Abriac
Champi 31
Tél. : +33 5 61 57 17 84
Cell. : +33 6 87 89 59 95
Champi.31@wanadoo.fr


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven