Klimaatverandering kan wereldwijde bananenteelt tegen 2050 ernstig in gevaar brengen

Het wetenschappelijke tijdschrift Nature publiceerde onlangs een onderzoek van de Britse Universiteit van Exeter, waarin gewaarschuwd wordt voor de mogelijke negatieve gevolgen van de klimaatcrisis voor de wereldwijde bananenteelt. Dit vanwege het effect dat de temperatuurstijging en de verandering van de neerslag hebben op tropische gewassen.

Het onderzoek, dat onder leiding stond van Dan Bebber, hoofd Biowetenschappen aan de Universiteit van Exeter, analyseerde de recente en toekomstige gevolgen van de klimaatverandering voor de grootste bananentelers en -exporteurs ter wereld. Uit de conclusies blijkt dat tien van de 27 bananentelende landen die samen goed zijn voor 86% van de wereldwijde teelt, waaronder India (grootste teler en consument), Brazilië (op drie na grootste teler), Colombia, Costa Rica, Guatemala, Panama en de Filipijnen, mogelijk te maken krijgen met een aanzienlijke daling van de opbrengsten van hun gewassen in 2050.

De internationale handel in dit fruit is van groot belang voor de lokale en nationale economieën in telende landen als Ecuador en Costa Rica, waar bananen en afgeleide producten het op een na belangrijkste exportproduct van de landbouwsector zijn.

Vanwege het grote belang van dit fruit voor wereldwijde economieën achten deskundigen het van cruciaal belang om de mogelijke gevolgen van de klimaatcrisis voor bananenteeltsystemen te kunnen voorspellen om op die manier hun voortbestaan op de lange termijn te garanderen.

Volgens professor Bebber is de impact van de klimaatnoodtoestand "grotendeels genegeerd", waardoor het "noodzakelijk" is om te investeren in maatregelen voor de tropische landbouw door middel van bijvoorbeeld "het investeren in technologieën als irrigatie".

 

Bron: vistazo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven