Spaanse telers vrezen overlap importproduct met eigen teelt

Waarschuwing voor 'frauduleuze' producten uit Westelijke Sahara

De Spaanse landbouworganisatie COAG (Coördinator van Organisaties van Telers en Veehouders) waarschuwde afgelopen maandag (2 september) dat Marokko zijn logistieke systeem versterkt om de frauduleuze export van landbouwproducten uit de Westelijke Sahara naar de Europese markt te vergroten. Dit zal gebeuren via een nieuwe route, die Dakhla, gelegen in de bezette gebieden van de Westelijke Sahara, verbindt met de belangrijkste Marokkaanse havens (Agadir-Casablanca-Tanger) en met Algeciras. Deze route wordt beheerd door de Franse rederij CMA CGM.

COAG geeft aan dat de aankondiging "al werkelijkheid is geworden" met het vertrek van het eerste vrachtschip, de CMA CGM Agadir, dat op 22 augustus jl. vanuit Dakhla vertrok met goederen uit de Saharaanse gebieden, en dat de desbetreffende tussenstops in Marokkaanse havens heeft gemaakt.

Volgens de landbouworganisatie betekent dit "een bevestiging van de waarschuwingen die COAG uitte" na de herziening van de handelsovereenkomst tussen de EU en Marokko, die begin 2019 werd goedgekeurd door de Europese instanties en die de handelsvoordelen voor de Marokkaanse export naar de EU uitbreidde naar producten uit de Westelijke Sahara. Deze herziening was bedoeld om "rekening te houden" met het vonnis van het Hof van Justitie van de EU (HvJ-EU) van december 2016, waarin de toepassing van deze overeenkomst op het gebied van de Westelijke Sahara nietig werd verklaard, vanwege het gegeven dat Marokko en de Westelijke Sahara "twee verschillende en afgescheiden gebieden zijn".

Aan het begin van het nieuwe tuinbouwseizoen toont COAG zijn "bezorgdheid vanwege de toename van de hoeveelheid producten die vanuit de Westelijke Sahara als Marokkaans product worden geïmporteerd". Volgens de organisatie vormen deze "een grote bedreiging voor Spaanse telers, aangezien deze volumes overlappen met onze teeltkalender en voor dezelfde markten bestemd zijn."

Bronnen van COAG stellen dat er sprake is van "oneerlijke concurrentie", aangezien de producten in kwestie tegen "lagere kosten" worden geteeld, op basis van "zeer soepele regels op het gebied van arbeidsomstandigheden, sociale zekerheid en loon, het gebruik van fytosanitaire producten, voedselveiligheid- en kwaliteit, etc. Bovendien is er sprake van fraude ten aanzien van de Europese consumenten, van wie de rechten niet gerespecteerd worden, aangezien ze geen betrouwbare informatie hebben over de werkelijke herkomst van de geïmporteerde groente- en fruitproducten, aldus Andrés Góngora, hoofd groenten en fruit bij COAG.

"De Europese wetgeving is duidelijk en bepaalt dat verse groente- en fruitproducten alleen afgezet mogen worden als het land van herkomst is aangegeven", geven ze aan vanuit COAG. De landbouworganisatie eist van de EU "een aanscherping van de grenscontroles, om te voorkomen dat in de Westelijke Sahara geteelde producten op de gemeenschappelijke markt geïntroduceerd worden alsof ze uit Marokko afkomstig zijn, zonder de bijbehorende verduidelijkingen op het etiket".

Bron: elestrechodigital.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven