Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Iran richt zich vanwege boycot meer op aardappelen

De Iraanse economie heeft te lijden onder de Amerikaanse sancties. Daarom richt het land zich steeds meer op aardappelen als kostenbesparend alternatief voor de traditionele import. In 2017 importeerde Iran 1,2 mln ton rijst, 1,3 mln ton gerst en 9,5 mln ton maïs, maar verschillende buitenlandse bedrijven zijn gestopt met de export naar het land uit angst voor schending van de Amerikaanse sancties. 

Door zorgen over gebrek aan voeding heeft de Iraanse regering de aardappelteelt verhoogd om er zeker van te zijn dat de koolhydraatrijke voeding voor iedereen beschikbaar zijn nu ze probeert de dreiging van sociale onrust door de economische crisis te beteugelen. Iran heeft sinds 2009 z'n aardappelteelt met 20% verhoogd. De opbrengst lag toen op 4 mln ton. Sinds 2015 teelt het land consequent 5 mln ton aardappelen. 

Verschillende provincies — Chaharmahal en Bakhtiari, Hamadan, Khorasan en West-Azerbeidzjan — zagen vorig jaar een stijging in de teelt. In juli maakte de regering bekend dat geraamd wordt dat ze 5,1 mln ton telen dit jaar - ondanks een overstroming die grote delen van het areaal decimeerde, waaronder 265.000 ha in Golestan alleen al. Als de overstroming niet had plaatsgevonden, dan kon Iran nu op een recordoogst rekenen.

Aardappelexport
De Iraanse aardappelexport steeg 12% tussen 2017 en 2018, waardoor een piek in de voedingsprijzen in het land ontstond en zelfs aardappelen voor velen te duur werden. Professor Djavad Salehi-Isfahani vertelde aan ozy.com:"Iraanse handelaren maken een grotere winst door aardappelen in Irak af te zetten i.p.v. in Iran."

Daarom werd het verbod van de aardappelexport een kritiek punt voor de Iraanse president Hassan Rouhani. Tot nu toe werkt het om de aardappelprijzen onder controle te houden. Zelfs met een verdubbeling van de prijs in juli wordt een kg aardappelen in Iran afgezet voor € 0,63. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven