Telers in Florida zetten zich schrap voor orkaan Dorian

De orkaan Dorian, die in kracht is toegenomen tot categorie vijf, heeft op maandag grote schade aangericht op de Bahama's en is nu onderweg naar de Amerikaanse staat Florida. Met windstoten van meer dan 265 km/u heeft de storm elektriciteitskabels verwoest, auto's omver geblazen en bomen ontworteld. Op het eiland Grand Bahama zijn veel gebouwen zwaar beschadigd. De orkaan heeft op de eilanden minimaal één leven geëist: dat van een achtjarige jongen. 

De volgende landmassa waar Dorian op af koerst zijn de Verenigde Staten. Voor het weekend was de voorspelling dat Dorian de kust van Florida op maandag, Labour Day, zou passeren. De snelheid van de orkaan is echter afgenomen en het lijkt er nu op dat de orkaan van Palm Beach in Florida in de richting van Noord-Carolina zal trekken. De orkaan is in kracht afgenomen naar een categorie vier maar wordt nog altijd als extreem gevaarlijk beschouwd. 

Wind en regen in Florida
Hoewel de orkaan langs de kust zal trekken, worden er in de kustgebieden hevige neerslag en hoge windsnelheden verwacht. De komende dagen kan er meer dan 250 mm neerslag vallen. De lokale autoriteiten hebben daarom het bevel gegeven tot het evacueren van de kustgebieden in Florida, Georgia en Zuid-Carolina. Daarnaast blijven Port Canaveral, Fort Lauderdale/Holleywood International Airport gesloten. Miami International Airport blijft echter wel open omdat deze luchthaven zich niet op de route van de orkaan meer bevindt. 


De verwachte route die de orkaan Dorian vanaf 2 september af zal leggen, is hier te zien. Afbeelding: National Hurricane Center.

"We hebben alles dichtgetimmerd en wachten af hoe dicht de storm de kust zal naderen," zegt Doug Feek van DLF International, een citrusteler die in Fort Pierce is gevestigd. "Dit zal bepalend zijn voor de windsnelheden en schade." Hij voegt eraan toe dat de situatie de komende dagen kritisch kan worden.

Volgens het huidige scenario zullen telers in de noordelijk gelegen regio West Palm Beach als eersten getuigen zijn van de impact van de orkaan op de Verenigde Staten. Hieronder bevinden zich tomaten-, citrus-, maïs- en groententelers. 

Planten maïs uitgesteld
Zelfs nog voor Dorian Florida heeft getroffen, hebben telers al te maken met de gevolgen ervan. Mike Owens, van Pioneer Growers, zegt dat ondanks dat er in de regio nog weinig te merken is er gekozen is om het planten van maïs uit te stellen tot na de orkaan. Dit betekent uiteraard ook dat de oogst later zal kunnen beginnen. 

"Er is nog niet veel te merken in Zuid-Florida momenteel. We hebben wel wat regen gehad. "De aanplant van de herfstmaïs hebben we echter dagen uit moeten stellen omdat de orkaan mogelijk over dit gebied zal trekken. Als er heel veel regen valt, dan zal het planten nog meer vertraging oplopen omdat de akkers dan veel te nat zijn. Normaal gesproken starten we halverwege november met de oogst. Waarschijnlijk zal dit nu pas tegen het einde van november zijn. We kunnen niets anders dan afwachten wat er nu verder gaat gebeuren." 

Florida zal gauw te maken krijgen met een krachtige wind en zware regen. De orkaan zal zich daarna in de richting van de staten Georgia en Zuid-Carolina verplaatsten. Voor meer informatie:
Doug Feek
DLF International, Inc.
Ph: +1 (772) 778-2550
dfeek@dlfintl.com
www.dlfintl.com

Mike Owens
Pioneer Growers
Ph: +1 (561) 996-5211
mikeo@pioneergrowers.com
www.pioneergrowers.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven