Start van het seizoen in de Zwitserse groothandel en gastronomie

"Zwitserse paddenstoelen zijn bijzonder populair in de gastronomie als bijlage bij wildgerechten"

Het startschot voor de paddenstoelenoogst in Zwitserland is gegeven. Deze week kwamen de eerste hoeveelheden in de Zwitserse groothandel en in de Zwitserse gastronomie aan. Zo ook bij Stäheli AG, gevestigd in kanton Sankt-Gallen. "Het is een seizoensgebonden en lokaal nicheproduct dat overwegend door restaurants en privéklanten goed wordt ontvangen“, zegt eigenaar Hans-Peter Stäheli. "De hoeveelheden beperken zich echter tot de handel in de regio."


Verse paddenstoelen uit Toggenburg / Foto: Stäheli AG

Momenteel liggen de prijzen voor groenten in het algemeen op een eerder hoog niveau, meldt de vakhandelaar. De warme dagen en het hevige onweer hebben bij alle culturen voor problemen gezorgd. "Voor de groei van de wilde paddenstoelen waren de omstandigheden echter vrijwel ideaal. Zo kan er ook dit jaar, net als in 2018, op een grotere hoeveelheid gerekend worden. Dit kan echter in de herfst ook heel snel weer voorbij zijn, als er plotseling sprake zou zijn van de eerste nachten met vorst."

Unieke productkwaliteit
Meestal schommelt de prijs van de Zwitserse producten gedurende het seizoen rond de 40 Zwitserse frank (circa 37 euro) per kilo. Buitenlandse paddenstoelen - onder andere uit Polen en de Balkan-landen - zakken daarentegen niet zelden naar de helft van deze prijs. "De goedkopere prijs van de importproducten kan echter nooit concurreren met de kwaliteit van de Zwitserse boleten. De Zwitserse paddenstoelen hebben gewoon veel kortere transportafstanden en zijn over het algemeen ook beter gesorteerd en wormvrij. Dat komt de productkwaliteit zeer ten goede.“


Hans-Peter Stäheli, eigenaar van het gelijknamige bedrijf, levert zowel aan gastronomieklanten als privéklanten in het kanton St. Gallen. / Foto: Stäheli AG

Passend bij het wildseizoen
De lokale paddenstoelen zijn typische herfstproducten en normaal gesproken tot eind oktober/begin november verkrijgbaar, aldus Hans-Peter. Momenteel begin het wildseizoen geleidelijk aan in de gastronomie, wat gunstig is voor de vraag naar boleten. "Paddenstoelen laten zich goed serveren als bijlage bij hert, ree enzovoort. Dat geldt echter ook voor cantharellen, die we eveneens aanbieden", zegt Hans-Peter afsluitend. 

Weitere Informationen:
Stäheli Früchte und Gemüse AG
Inh. Hans-Peter Stäheli
Thuraustrasse 32
9642 Ebnat-Kappel
Tel 071 993 18 83
Fax 071 993 38 73
E-mail staeheliag@thurweb.ch 
www.fruits-at-home.com  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven