David Borda, van COAG Spanje:

"Consument betaalt kosten verpakking, transport en verwerking, maar niet de teler"

In de Spaanse fruitsector is zowel de export toegenomen (met 20% tussen 2014 en 2018), als de waarde van de oogst (met 38% tussen 2013 en 2018). "Het is de belangrijkste sector van de gehele Spaanse landbouw, maar het gebrek aan winstgevendheid maakt dat er weinig jongere mensen binnenkomen, zorgt ervoor dat meer mensen de sector verlaten en leidt tot de ontvolking van het platteland", zegt David Borda, hoofd van de Sector Zoet Fruit bij landbouworganisatie COAG.

"Op dit moment is ons fruit een cadeau in een doosje of plastic verpakking. De consument betaalt niet de kosten voor de teelt van het fruit, maar de kosten en marges van alle schakels in de keten, met uitzondering van die van de telers. We hebben een waardeketen opgericht waarin de consumentenprijs de kosten voor plastic bevat, evenals die voor de verpakking, het transport en de verwerking, maar niet de waarde van het fruit", stelt Borda.

"Dit seizoen (2019) ontvangen we de slechtste gemiddelde telersprijzen sinds 2013 met uitzondering van 2017. Ondertussen ligt de marge tussen oorsprong en bestemming voor perziken op 538%, ver boven het gemiddelde van de afgelopen vijf seizoenen (413%). Wij brengen minder in rekening, maar de keten absorbeert meer waarde".

"Het is duidelijk dat we kwalitatief hoogwaardig fruit moeten telen (qua smaak, maat, stevigheid...), maar degenen die ons fruit kopen, betalen er niet voor, waardoor de kwaliteit steeds meer achteruitgaat. Als telers staan we steeds meer onder druk en de enige oplossing is om meer kilo's te telen tegen lagere kosten. Er wordt bespaard op oogstkosten en de kwaliteit gaat verloren, omdat er geen aandacht wordt besteed aan het juiste moment van rijpheid. En tegen de teelt vanuit derde landen is deze strijd verloren".

Borda ziet slechts één oplossing voor de sector: "We moeten de waarde van het fruit zelf verhogen, zodat de consument er waardering voor heeft. Daarvoor is een diepgaande verandering nodig en het eerste wat we moeten doen is besluiten of we een landbouwsector willen met telers of een landbouwsector met grote bedrijven en werknemers op het land. Het is noodzakelijk om wettelijke maatregelen te nemen die ons in staat stellen de waarde die we genereren in rekening te brengen. Er zijn veel mogelijkheden, maar de wetgeving voor de keten moet bijvoorbeeld een stap verder gaan en de prijzen van de zwakste schakel verdedigen. De handelaren die het fruit inkopen zijn namelijk niet in staat onze teeltkosten te respecteren met het oog op de rest van de keten. Ook moeten telers zich beter organiseren".

 

Bron: agronewscastillayleon.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven