Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Verhogen rendabiliteit is toekomst voor blauwe bes”

Het huidige blauwebessenseizoen in Asturië verloopt goed. "In juni begonnen we met de Duke, momenteel zijn we bezig met de Aurora en tot eind oktober/begin november zal de Central Blue geoogst worden. Dit seizoen verloopt goed, met gunstig weer en normale prijzen voor de tijd van het jaar", vertelt Juan Carlos García, directeur van Arándanos El Cierrón.

"Dit is goed nieuws voor de blauwe bes. We hebben twee jaar een slechte oogst achter de rug als gevolg van regen en gebrek aan zon. Vorig seizoen was de kwaliteit minder en was er daarnaast nog fruit uit Noord-Afrika en Zuid-Spanje op de markt toen het seizoen begon. Vervolgens kwam Polen eerder. Normaal gesproken eindigt het seizoen van Marokko en Huelva in juni op het moment dat Noord-Spanje van start gaat. Daarna volgt Polen, halverwege juli. De overlap in seizoenen zorgde ervoor dat we een deel van onze marktpositionering verloren", legt hij uit.


Kleinfruit: een marktniche voor Spanje
Het in blauwe bessen gespecialiseerde bedrijf teelt ook andere soorten kleinfruit, waaronder kiwibes. "Het is een gewas dat in Noord-Spanje wordt geteeld en potentieel heeft aangezien de oogst voorloopt op die van Centraal-Europa. Het noorden is de natuurlijke groeiplaats van het product. Als het gaat om vroege rassen zijn de Ananasnaja en Geneva het meest populair. Van de rassen van het midden- en late seizoen zijn dat de Bingo en Scarlett", vertelt Juan Carlos.

"De rode bes is een ander marktniche in opkomst. De teelt van dit fruit is hier ideaal: we beginnen eerder dan Nederland aan het seizoen: rond eind mei/begin juni. De prijs van de Nederlandse rode bes ligt hoger aangezien wij met lichter materiaal werken en geen verwarmde kassen nodig hebben die hoge kosten met zich meebrengen, waar dat in Nederland wel het geval is. Deze ruimte op de markt is ideaal. Momenteel exporteren we naar Italië, Engeland, Portugal en Duitsland".

"Als de Brexit de handel belemmert, zullen er nieuwe kanalen opduiken"
"De vraag naar blauwe blessen blijft toenemen op de nationale en internationale markt. Op dit moment exporteren we naar Engeland, Scandinavië en Nederland. Ik twijfel er niet aan dat er zich nieuwe kanalen zullen openen als de Brexit de handel belemmert. Supermarktketens vormen echter de grootste bedreiging voor dit soort fruit met importprijzen die de prijzen van de rest van de oogst naar beneden trekken", aldus Juan Carlos García.

Juan Carlos García en zijn zoon Adrián leiden het bedrijf met 30 jaar ervaring in de teelt en opkweek van blauwe bessen en zachtfruit. Daarnaast is Juan Carlos technicus bij de Regionale Dienst voor Landbouwonderzoek en -Ontwikkeling (SERIDA, de nationale referent in de teelt van zachtfruit en wereldwijd pionier in enten bij blauwe bessen).

Ideaal klimaat voor teelt blauwe bes
“Asturië is de ideale plaats voor de teelt van de blauwe bes: we hebben niet alleen het ideale klimaat, maar beschikken ook over R&D en uitgebreide ervaring in de teelt. Het gebied was voorheen gericht op de zuivel en mijnbouw en begon pas later het potentieel van kleinfruit te ontdekken. Jaren van werk en onderzoek hebben echter hun vruchten afgeworpen", aldus Juan Carlos.

"Vanaf 2005 begon de blauwebessenteelt zich te verspreiden in de regio. Sindsdien is er veel gebeurd: de consumptie van blauwe bessen is nu een algemeen verschijnsel. En het gewas is inmiddels nog rendabeler en efficiënter dankzij vernieuwende technieken als het gebruik van aangepast substraat", vervolgt hij.

"We ontwikkelen planten in verschillende formaten. De eerste fasen van de voortplanting worden in het laboratorium uitgevoerd, met in vitro techniek, die efficiënter is dan de traditionele technieken met stekken. In het voorjaar worden ze in potten geplant, waar ze een of twee jaar worden opgekweekt voor ze op het land terechtkomen".

"We richten ons op twee verschillende sectoren met onze gekweekte planten: kleine 1 en 2 literpotten voor professionele teeltbedrijven en grotere formaten van 2 tot 4 liter, bestemd voor supermarkten, tuincentra en hobbyisten. Deze sector floreert en biedt de mogelijkheid om snel fruit te telen".

“Verhogen rendabiliteit is toekomst voor blauwe bes”
De blauwe bessenteelt groeit mee met de vraag naar planten. Costiña Orgánica produceert een innovatieve substraatcombinatie voor blauwe bessenplanten. "Om dit gewas te optimaliseren, is substraat essentieel. Een mengsel van pijnboomschors, turf en kokosnoot zorgt voor een optimale zuurstofcirculatie, iets wat van vitaal belang is voor blauwe bessen. Deze substraten houden voldoende water vast, maar nooit te veel", legt Óscar Guido, directeur van het bedrijf, uit. Hij voegt toe: "Het turf houdt water en voedingsstoffen vast, de kokosnoot verbetert de zuurstoftoevoer naar de wortels en de boomschors en teelaarde beschermen de structuur. Aangezien turf geen duurzaam product is, is de aanwezigheid hiervan van ondergeschikt belang. Het is mogelijk om het te vervangen door teelaarde en pijnboomschors".

Costiña Orgánica is een van de weinige Europese bedrijven met het FSC-keurmerk voor schors. De geselecteerde schors, met een exacte afmeting van tussen de 8 en 15 mm, zonder onzuiverheden, garandeert gedurende langere tijd de structuur van het substraat: "Het substraat zorgt ervoor dat de blauwe bes zich met de juiste pH-waarde in de grond ontwikkelt. In sommige regio's is het onmogelijk om rechtstreeks in de bodem te telen. Aangezien het een acidofiele plant is zijn de wortels zeer fijn en zouden ze zich niet ontwikkelen, ofwel omdat de grond te stevig is, ofwel vanwege de alkaliteit", vervolgt Óscar Guido. "De blauwe bes houdt van pijnboomschors, aangezien dit zorgt voor een structurele stabiliteit van het substraat en een optimale zuurstofvoorziening".

"We hebben ook een mulch ontwikkeld voor het bestrijden van onkruid, zonder bestrijdingsmiddelen: biologische controle is de huidige en toekomstige trend. De mulch werkt als een thermische isolator (tegen kou en hitte), voorkomt verdampingsverlies en houdt de zuurgraad op peil. Deze alternatieven maken het mogelijk om aanzienlijk te besparen op arbeidskracht, een grote kostenpost in de blauwebessenteelt", besluit Óscar Guido.

Meer informatie:


Óscar Guido
Costiña Orgánica
Ctra. N634, km 707,5 
O Pino (A Coruña)
T: +34981518704
info@costinaorganica.es 
www.costinaorganica.es


Juan Carlos García
Arándanos El Cierrón
Les Vegues 
33300 Villaviciosa (Asturias) 
T: +34985891560
arandanoselcierron@gmail.com 
www.arandanoselcierron.com

Publicatiedatum: