Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vraag naar rode en zoete granaatappelenrassen

De laatste jaren hebben veel bedrijven zich op de granaatappelteelt gestort. Voor sommigen was deze stap succesvol, maar voor velen is het op een mislukking uitgelopen doordat de markt verzadigd raakte. De consumptie van granaatappelen is in vergelijking tot die van de  zogenaamde 'commodity' producten als steenfruit en citrus beperkt. 

'Veel telers, die ongebreideld granaatappelen zijn gaan verbouwen, zijn inmiddels verdwenen. De telers die zich staande hebben weten te houden in de sector hebben dit te danken aan hun keuze voor variëteiten die geschikt zijn voor het gebied en aan goede teelttechnieken', vertelt Rosa Hernandorena, commercieel directeur van Viveros Hernandorena.

'Op de markt bestaat al langere tijd vraag naar variëteiten met een intens rode kleur en een zoete smaak. Tot nu toe is regerende variëteit de traditionele Mollar, die weliswaar zoet is van smaak maar die zowel van binnen als van buiten een fletse kleur heeft. Daarna kwamen de granaatappelen zoals de Wonderful. Deze zien er met hun fel rode kleur heel mooi uit, maar hebben een zure smaak. Nu zijn we voorbereidingen aan het treffen om twee nieuwe variëteiten op de markt te brengen, een vroege variëteit de Lliana en een late variëteit de Rugulate. Beiden zijn rood van buiten en van binnen,  hebben onzichtbare pitjes en een hoge Brix-waarde. Ze zijn ontwikkeld door het Valenciaans Agrarisch Onderzoeksinstituut IVIA ', legt Rosa Hernandorena uit. 

"We geloven dat met deze variëteiten de markt zal blijven groeien. De prijzen beginnen zich weer te stabiliseren. Dit wordt bevestigd door  telers met een goede teelt- en handelsstrategie ', voegt zij toe. 

Het Valenciaanse Viveros Hernandorena zal dit jaar haar productie van granaatappelbomen verdubbelen van 60.000 stuks naar 120.000 stuks om zich als kweker van granaatappelbomen  in de markt te zetten. 'Wij willen in de sector  serieus genomen worden als kweker van granaatappelbomen en dit bereik je alleen door een bepaalde productieomvang, kwaliteit en homogeniteit te leveren', zegt directeur Rosa Hernandorena.

Het plantgoed van deze kweker wordt geproduceerd op basis van het systeem 'guide just in time'.  Hierbij worden de bomen van begin af aan ondersteund waardoor je een geleide, rechte en schone stam krijgt. Ook worden er periodiek zijuitlopers gestekt, eerder dan wat bij de traditionele methoden gebruikelijk is.  Zo slagen wij er in met kleinere stekjes te werken die goed groeien vanaf de wortel en geen ingang gaan vormen voor plagen en ziekten', legt de expert uit. 

Viveros Hernandorena organiseert technische rondleidingen in haar complex in Benimodo (Valencia) vanaf eind augustus tot begin november. 

Voor de rondleidingen moet vooraf gereserveerd worden. 

Jose Sánchez
Viveros Hernandorena
T: +34 96 253 26 81 
M: +34 671 34 24 77
comercial@hernandorena.com
www.hernandorena.com

Publicatiedatum: