Turkse kersenexport vestigt nieuw record

Turkse kersenexporteurs hebben dit seizoen een nieuw exportrecord gevestigd met de export van 80.000 ton kersen, ter waarde van zo'n €166 mln. De groei van de export is te danken aan nieuwe markten in het Verre Oosten. 

Volgens cijfers van de Aegean Exporters' Association exporteerde Turkije in 2016 78.524 ton kersen, waarvan de waarde €166,3 mln bedroeg. De recordexport van 2016 werd echter gevolgd door een export van 59.806 ton in 2017, die een waarde van €144,6 mln vertegenwoordigde. Vorig seizoen werden er 76.094 ton kersen geëxporteerd, waarvan de waarde in totaal €147,2 mln bedroeg. 

Recordexport ondanks late start seizoen
Dit jaar ging het Turkse kersenseizoen 15 dagen later dan gebruikelijk van start als gevolg van weersomstandigheden. Desondanks is de sector erin geslaagd een nieuw exportrecord te vestigen.

Kersenexporteurs hebben dit succes te danken aan het weer en het betreden van grote markten, zoals China. In de acht maanden van januari tot 21 augustus 2019 werden er 80.406 ton kersen geëxporteerd, ter waarde van €166,7 mln. 

Duitsland was met €79,5 mln de grootste importeur van Turkse kersen, gevolgd door Rusland met €38,3 mln en Nederland met €9,3 mln. 

Dit seizoen hebben Turkse kersenexporteurs hun markten ook uitgebreid met China. Samen met de export naar Hongkong is China nu de vierde grootste exportmarkt voor Turkse kersen. De kersenexport naar China bereikte een waarde van €3 mln. Opgeteld bij de export naar Hongkong is dit €5,9 mln. 

Nieuw record dankzij Chinese markt
Hayrettin Ucak, de voorzitter van de Aegean Fresh Fruits and Vegetables Exporters' Association, legt uit dat Turkse kersen een internationale reputatie hebben opgebouwd dankzij hun verfijnde aroma en goede houdbaarheid.

Hij benadrukt dat het Turkse kersenseizoen lang duurt. De oogst start in Izmir en Manisa en eindigt aan het einde van de zomer in Mardin. Volgens Ucak draagt dit bij aan een stabiel prijsniveau gedurende het hele seizoen. 

Hij legt uit dat het nieuwe record te danken is aan de snelle groei op markten in het Verre Oosten en het wegvallen van obstakels die de export naar China in de weg stonden. Ucak: "Zowel onze telers als exporteurs zijn klaar voor het nieuwe seizoen en zullen de export naar China verder opvoeren."

Hij voegt eraan toe dat het aandeel van Turkse kersen ook op de Zuid-Koreaanse markt volgend jaar zal groeien. "We zijn nu bijna aan het einde van het seizoen gekomen. We hopen dat de waarde van onze export rond de  €182 zal eindigen."

 

Bron: AA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven