Kersen-, druiven- en granaatappelexport

Turkse fruitexporteurs bundelen krachten om nieuw record te bereiken

Kersen, druiven en granaatappelen zijn belangrijke exportproducten voor Turkije. Onlangs kwamen exporteurs van deze gewassen bijeen in het kader van het URGE-project dat als doel heeft de exportwaarde van deze categorieën van €352,6 mln naar €683,4 mln te verhogen. 

Het URGE-project wordt gecoördineerd door de Aegean Fresh Fruit and Vegetables Exporters' Association. Dankzij dit project kunnen kersen-. druiven- en granaatappelexporteurs een bedrijfsidentiteit opbouwen en marketingactiviteiten op doelmarkten ondernemen.

In 2018 verdiende Turkije €352,6 mln aan de export van kersen, druiven en granaatappelen, zegt Hayrettin Ucak, voorzitter van de Aegean Fresh Fruit and Vegetables Exporters' Association. Hij vertelt dat het doel van het project is om de export van deze drie producten de komende drie jaar op te schalen naar €683,4 mln. Ucak benadrukt dat zijn organisatie het URGE-project ook in de periode van 2016 tot 2019 heeft uitgevoerd en hiermee veel succes heeft geboekt. 

"Turkse kersen- en druivenexporteurs richten zich op markten in het Verre Oosten. Er is een begin gemaakt met de export van kersen naar China en Zuid-Korea. Luchtvracht is hierbij enorm populair onder Turkse exporteurs. Voor het nieuwe URGE-project zullen we opnieuw onze krachten bundelen, waarbij er nog meer bedrijven aan ons project deelnemen. We kunnen dus nog meer mensen over de hele wereld kennis laten maken met de producten van Aegean," vervolgt Ucak.  

Ucak heeft de regering om steun gevraagd om het aantal granaatappelrassen te kunnen diversifiëren en op deze manier de export op te schalen. "Daarnaast moeten we ook investeren in pitloze witte, rode en blauwe druivenrassen die populair zijn onder consumenten op markten in het Verre Oosten. Met betrekking tot kersen is het zo dat in Turkije met name het ras Ziraat 900 wordt geteeld. Als we echter vroege kersenrassen, zoals Early Burat, Early Lory en Prime Giant, gaan telen dan kunnen we onze positie ten opzichte van concurrenten zoals de Verenigde Staten op de Chinese en Zuid-Koreaanse markt versterken." 

Uit de cijfers over 2018 blijkt dat Turkije 's werelds grootste kersenteler is met een oogst van 640.000 ton. De granaatappelproductie bedraagt 538.000 ton, waarmee Turkije wereldwijd op de derde plaats komt. Het land is daarnaast de vijfde grootste producent van druiven. Vorig jaar bedroeg de druivenoogst in Turkije 1,9 mln ton. 

Het Turkse ministerie van Handel zal de bedrijven die aan het URGE-project deelnemen, ondersteunen door 75% van de kosten voor het project op zich te nemen. Het overige deel wordt door de deelnemende bedrijven zelf betaald. 

Kersenexport bereikt waarde van €180 mln
In 2019 zal de export van Turkse kersen de €166,7 mln overschrijden. De export zal met 14% toenemen ten opzichte van 2018. Voor €79,2 mln aan kersen waren bestemd voor Duitsland, gevolgd door Rusland met €38,2 mln en Nederland met €9,1 mln. Turkije exporteerde haar kersen voor het eerst ook naar de Chinese markt. Gedurende het eerste exportseizoen werden er voor €3 mln aan kersen naar China geëxporteerd. 

Turkije exporteerde voor €111,1 mln aan druiven in 2018. Rusland was de grootste afnemer van Turkse druiven en de export naar deze markt bereikte een waarde van €60,1 mln. Turkije exporteerde ook voor €104,8 mln aan granaatappelen, waarvan het merendeel voor de Russische markt bestemd was en een exportwaarde van €30 mln vertegenwoordigde. 

 

 

Bron: IHA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven