Helien Verhagen, East4Fresh:

"Areaal Portugese zoete aardappelen uitgebreid naar 160 hectare"

Tholen – East4Fresh heeft in samenwerking met een gespecialiseerd teeltbedrijf het areaal van de zoete aardappelenteelt in Portugal uitgebreid van 120 naar 160 hectare. Helien Verhagen: “Vanaf het moment dat we begonnen, zeven jaar geleden, is de oogst eigenlijk elk jaar goed geweest. We hebben dit jaar de eerste oogst half augustus gestart en gaan tot december door. Zodra de zoete aardappelen geoogst zijn, gaan ze door een behandelingsproces en dan de verkoop in. Door constante monitoring willen we blijven zorgen voor meer productie en betere rassen.”


Helien Verhagen in Portugal

“De huidige prijs is heel goed, want door te weinig aanbod staat de prijs onder druk. Met onze supermarkten en discounters spreken wij meestal een seizoensprijs af. We moeten afwachten hoe de aanvoer vanuit Noord-Amerika zich gaat verhouden, maar omdat het seizoen net begonnen is, zijn de prijzen wat hoger", vertelt Helien. “Er was lange tijd een tekort op de markt vanuit Amerika en dit geldt nog steeds. Er komt weinig binnen en dan moet je ook wachten op het nieuwe seizoen. We verwachten dat ze half oktober op de markt komen.”

De Portugese zoete aardappelen zijn volgens Helien niet te vergelijken met Spaanse of Egyptische zoete aardappelen. “De Portugese zijn van hogere kwaliteit. Ik hoor ook van supermarkten dat ze liever Portugese zoete aardappelen willen. Elk jaar groeien de volumes. We nemen het telen serieus en houden onze rassen schoon door alles in eigen hand te houden. Dat zorgt voor een verschil. Onze kwaliteit kan wel vergeleken worden met Noord-Amerikaanse.”

|

Ze merkt daarnaast een positieve ontwikkeling in de retailverkoop van zoete aardappelen. “Zoete aardappelen waren eerst een product dat nog weinig aandacht kreeg, maar nu merken we dat retailers zich erop gaan focussen en partners aan het zoeken zijn die continu kwaliteit kunnen leveren.”

“Op dit moment zijn we bezig met de eerste bioproductie en telen we drie kleuren zoete aardappelen: oranje, wit en paars. Deze zoete aardappelen verschillen niet alleen van kleur van elkaar, maar ook van smaak en voedingswaarde. We zien dat langzamerhand de verschillende kleuren worden opgepakt. Mensen kennen de gebruikelijke zoete aardappel inmiddels en willen eens wat anders proberen.”

Dit jaar start East4Fresh met de eerste panklare diepgevroren zoete aardappelproducten van Europese bodem. "Wat we nu in de markt zien, komt allemaal uit Canada. Wij willen de consument het hele jaar rond onze zoete aardappelen laten proeven die geteeld worden in Zuidoost Portugal."

Voor meer informatie:
Helien Verhagen
East4Fresh
Transportweg 67
2676 LM Maasdijk
Tel: 0180-620201
helien@east4fresh.nl 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven