Ferdi Buffen, Weuthen:

Normale opbrengsten en acceptabele prijzen voor aardappelen verwacht

Op 29 augustus jongstleden vond de dertigste editie van de Weuthen Kartoffeltag plaats, waar de oogstraming voor het nieuwe seizoen bekend werd gemaakt. De sfeer was prima en er waren veel deskundigen aanwezig op het gebied van de teelt, verwerking en handel. 

Zoals altijd werd het evenement geopend door organisator Ferdi Buffen. In zijn openingstoespraak sprak hij over de droge zomer van vorig jaar. "De droogte van 2018 heeft nog steeds gevolgen voor de huidige oogst en de vroege Duitse teeltgebieden en importmarkten in Zuid-Europa en Noord-Afrika hebben kunnen profiteren van hoge spotprijzen", zei Buffen. 

Ondanks de nieuwe temperatuurrecords was het dit jaar een totaal ander groeiseizoen dan in 2018. De recente neerslag en temperaturen van de laatste weken hebben meer waarde toegevoegd aan de gewassen. "Dankzij het grotere areaal, de hogere irrigatiecapaciteit en betere opbrengsten in de grootste teeltgebieden, rekenen we in de HAFPAL-regio op een oogst die 10% tot 15% hoger is dan in 2018. In delen van Oost-Duitsland, Neder-Saksen en Polen en in delen van Zuid- en Oost-Europa verwachten we lagere opbrengsten," aldus Buffen. 


Klik hier voor het fotoverslag.

Overvloedige oogst verwacht
Volgens Buffen kan de aardappelsector dus een overvloedige oogst tegemoet zien. Tijdens het seizoen 2019 zal de aanvoer van aardappelen van west naar oost verschuiven en dit zal er uiteindelijk voor zorgen dat vraag en aanbod in Europa in balans komen. 

De oogstramingen zijn als volgt: 

Duitsland:        10 – 10,5 mln ton
EU 5:               27– 28,5 mln ton

"Deze opbrengsten zijn maar net toereikend om de vraag te dekken en dit zal bijdragen aan een aanvaardbaar prijsniveau voor de oogst van 2019," voegde Buffen eraan toe. 


Aardappelmarkt
De prijzen voor Duitse consumptieaardappelen zijn historisch hoog. Het valt nog te bezien of deze hoge prijzen de komende weken zullen dalen. "Tijdens de belangrijkste fase (september/oktober) op de Duitse markt zullen de aardappelprijzen afhangen van de regio, kookeigenschappen en tussen de €16 en €19 per 100 kilo bedragen. Voor partijen van mindere kwaliteit zullen de prijzen lager zijn."

"De opbrengsten zullen redelijk zijn en er is zowel vanuit de versmarkt als verwerkende sector vraag." Buffen verwacht dat de gemiddelde prijzen voor bewaaraardappelen in de periode van november tot juni rond de €13 tot €17 kilo zullen bedragen. 

 

Voor meer informatie: www.weuthen-gmbh.de 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven