Oogstdaling van 50-80% verwacht voor Conference peren in Spaanse El Bierzo

Het begin van het seizoen van Conference peren in het Spaanse El Bierzo wordt gekenmerkt door een daling van de oogst, die dit jaar tussen de 50 en 80% kleiner zal zijn dan gemiddeld. Pablo Linares, technisch directeur van het Bierzo Garantiemerk, benadrukt dat de perenbomen door de vorst in het voorjaar zodanig zijn beschadigd dat de 12,5 mln kilo die vorig jaar geoogst werd dit seizoen niet bereikt zal worden.

Deze verlaging van de opbrengsten zal invloed hebben op de afzet van het fruit. De Conference peren uit El Bierzo ondergaan een reeks controles om vervolgens bewaard te worden en gedurende het hele jaar afgezet te worden. Dit jaar zal echter rekening gehouden moeten worden met de kleinere oogst in het bevoorraden van de markt.

Linares wijst op een groeiende trend van de afgelopen decennia: de achteruitgang van de appel ten gunste van de peer doordat de laatstgenoemde stabieler is. Dit jaar heeft het areaal van Conference peren een omvang van ongeveer 400 hectare, en is er 100 hectare gewijd aan de teelt van Reineta appelen.

"Telers zoeken stabiliteit en zekerheid", aldus de technisch directeur. Linares beklemtoont dat de risico's en schade bij appelen veel hoger liggen, aangezien het fruit gevoeliger is voor ongunstige weersomstandigheden. Dat betekent dus ook dat nu de perenopbrengst zo gedaald is, de appeloogst nog ontmoedigender zal zijn, hoewel het seizoen nog van start moet gaan.

Geen problemen in het vinden van arbeidskracht
Pablo Linares is dankbaar dat de telers geen problemen hebben gehad bij het vinden van arbeidskracht, een obstakel waar de druivensector wel mee te maken heeft. Hoewel het dit jaar wel moeilijker was dan anders om plukkers te vinden, zijn er over het algemeen genoeg mensen te vinden voor de peren- en appeloogst in El Bierzo.

 

Bron: infobierzo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven