Veel vraag naar Fuji appel

"Wanneer de Franse pruimen op zijn, zullen de prijzen van die uit Spanje stijgen"

Over het algemeen is de Spaanse pruimenoogst succesvol geweest, ondanks een zomer met een sterke hittegolf in hooggelegen gebieden, zoals op de teeltbedrijven die grenzen aan de Sierra de Alcarama (UNESCO-Biosfeerreservaat). "Op 800 meter hoogte kan de groei van het fruit wisselend en verrassend verlopen", legt Raúl Sanz, directeur van Finca Señorío de Rioja, uit.

"De hittegolven hebben de oogst van Reina Claudia pruimen tot 100.000 kilo teruggebracht, maar er is een brixwaarde van 26 bereikt, en de uiterlijke eigenschappen zijn ideaal. 40% van de oogst heeft maten van groter dan 40 mm, 35% valt tussen de 38 en 40 mm, 15% tussen de 35 en 38 mm en slechts 10% heeft de 35 mm niet bereikt", vervolgt Raúl Sanz.

Volgens deze teler en handelaar heeft Frankrijk nog genoeg pruimen om gedurende één of maximaal twee weken af te zetten. "De reeds positieve prijzen in Spanje zouden daarna zelfs nog wat meer kunnen stijgen. In het geval van de premium Reina Claudia pruim, zoals die van ons, blijven de prijzen goed en stabiel. De schommelingen als gevolg van markttekorten raken ons niet. We hebben genoeg voorraad om nog vier weken af te blijven zetten", vervolgt Raúl.

"Fuji appel met maten van meer dan 110 mm" 
Ongeveer een week geleden begon de oogst van de Royal Gala Venus appel op de hooggelegen teeltbedrijven. "Misschien is hij iets kleiner dan in voorgaande jaren, dat is het gevolg van de warmte deze zomer. Momenteel oogsten we appelen met maten van 75 mm en een perfecte kleur", stelt de directeur van Fincas Señorío de Rioja.

"In ons gebied, met de aangrenzende Sierra de Alcarama, liggen de temperaturen 's nachts al rond de 10-11 graden. Over een paar dagen zal de nachttemperatuur rond de 6-8 graden liggen. Deze klimatologische omstandigheden zullen de groei gedurende een aantal dagen vertragen en het fruit zal betere maten verkrijgen", vertelt Raúl Sanz.

"Over 20 tot 25 dagen kunnen we beginnen met de oogst van de variëteit Golden en daarna zal de Fuji volgen. Laatstgenoemde is altijd productief in hooggelegen gebieden. Dit seizoen heeft de Fuji uitzonderlijke volumes. Op dit moment hebben we al maten van 80-90 mm en de maten blijven groeien. Dankzij graaf-, snoei- en uitdunningswerkzaamheden zullen we zo'n 60 tot 70 Fuji appelen per boom oogsten met maten tot 120 mm. De snoei van de bovenste takken in juli heeft meer licht opgeleverd en ervoor gezorgd dat er contact is met de ochtenddauw, hetgeen de appelen ten goede komt. En de smaak blijft behouden ondanks de grotere maten", merkt Raúl Sanz op. "De Fuji is erg gewild op de Spaanse en internationale markten dankzij zijn brixwaarde en hardheid. Onze oogst zal zo'n 20 tot 25% groter zijn in overeenstemming met de algemene trend in Spanje".

 

Voor meer informatie: 

Finca Señorío de Rioja
Raúl Sanz                                                    Polígono La Dehesa 
Fitero 31593 (Navarra)
T: +34941194269
info@fincasenorioderioja.com
www.fincasenorioderioja.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven