Turkse druivenoogst 2019 op 4,2 mln ton geraamd

De Turkse minister van Landbouw, Bekir Pakdmirli, heeft de raming voor de Turkse druivenoogst 2019 bekendgemaakt. De oogst wordt op in totaal 4,2 mln ton druiven en 300.000 ton pitloze rozijnen geraamd. Pakdermirli benadrukte dat als de rozijnenprijzen onder de €1,55 zakken het Turkish Grain Board (TMO) mogelijk in zal grijpen.

De minister gaf aan dat de stad Manisa dit seizoen meer dan 1,2 mln ton druiven zal oogsten en goed is voor 85% van de rozijnenproductie en 20% van de druivenoogst in Turkije.  


Manisa

Pakdermirli zei ook dat zijn ministerie de inkomsten van telers wil maximaliseren. "Iedereen in de keten wil in de winst delen en hierom moeten we opnieuw kijken naar de waardeketen. We willen dat de teler een zo hoog mogelijk rendement heeft. Deze winter hadden we bijvoorbeeld problemen met groenten waar telers €0,47 voor kregen maar waarvan de prijs opgelopen was tot €1,86 als ze eenmaal bij een Turks gezin op het bord lagen. Dit willen we niet want op deze manier krijgen de mensen die het meeste werk verzet hebben de laagste inkomsten. We werken daarom aan een groothandels- en retailwetgeving."

Pakdemirli vertelde dat rozijnen in 2017 €0,62 tot €0,78 kostten en in 2018 €1,24 tot €1,86, als gevolg van een lagere oogst. De totale export van rozijnen bereikte in 2018 een waarde van €94,7 mln, voegde hij eraan toe.

Volgens een publicatie van het Turkse ministerie van Landbouw produceerde Turkije in 2018 3,9 mln druiven, waarvan 1,9 mln tafeldruiven, 1,5 mln druiven voor drogen en 464 ton voor het maken van sappen. Hieruit blijkt dat druiven een belangrijk product zijn voor de export van het land. In het bericht stond ook dat het ministerie telers van brand- en meststoffen voorziet en de implementatie van goede landbouwpraktijken ondersteunt, zoals de biologische teelt en biologische gewasbescherming. Ook ontvangen telers financiële steun voor de bouw van verwerkingsfaciliteiten, pakstations en koelhuizen.

Bron: AA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven