Raming najaar 2019, VOG Consortium, Italië

"Royal Gala stoot Golden Delicious in Tirol van de troon"

Tot een paar jaar geleden bestond 25% van de oogst uit Golden Delicious-appelen. Nu wijzen de ramingen er echter voor het eerst op dat Golden haar eerste plaats af zal moeten staan aan Royal Gala.

Aan het einde van het vorige seizoen waren er nog ruime voorraden Golden-appelen beschikbaar, waarvan de afzet op traditionele markten, zoals Italië en Spanje, moeizaam verliep. Bovendien bestaat er op nieuwe markten, waaronder India en Zuidoost-Azië, een voorkeur voor andere rassen. 

De komende vijf jaar zal het VOG Consortium het strategische project Varietal Innovation 2025 uitvoeren, waarbij aangesloten teeltbedrijven de mogelijkheid krijgen om deel te nemen aan proeven met nieuwe rassen. Het project heeft betrekking op in totaal 1.800 hectare en bestaat uit lopende en volledig nieuwe projecten.

Daarnaast biedt VOG haar leden de kans om bepaalde nieuwe rassen, waarvan het consortium de exclusieve rechten in Europa bezit, te introduceren. 

Er zijn drie nieuwe clubrassen die onder één merk zullen worden vermarkt. Het eerste ras is Cosmic Crisp, een appel die het enorm goed doet in de VS, waar de afzet van Red Delicious ingestort is. Deze appel is een kruising tussen Enterprise en Honeycrisp. 

De twee andere rassen zijn nog in ontwikkeling en worden vooralsnog aangeduid als SK 22 en SK 23. Beide rassen zijn bestand tegen schurft en zijn zeer goed te bewaren, waardoor zij zich bij uitstek lenen voor de export naar verre markten. 

Het consortium is ervan van overtuigd dat zij met dit project haar rassenportfolio ingrijpend zal kunnen veranderen de komende vijf jaar. Er werden al bijna 2.000 hectare nieuw aangeplant, waarbij oude bomen werden gerooid. Het aandeel van het ras Golden, dat de oogst tientallen jaren lang domineerde, zal dalen van 25% naar 15% en ook het aantal Red Delicious- en Braeburnbomen zal afnemen. Het aandeel van Royal Gala zal daarentegen naar 25% groeien. 

De Europese appelsector heeft te maken met structurele overproductie als gevolg van grootschalige investeringen in de aanleg boomgaarden in Oost-Europa, die nu nog niet volledig productief zijn. Deze appelen komen al wel in Europa en het Middellandse Zeegebied op de markt en zullen hier tot een prijzenslag gaan leiden met klassieke rassen. VOG biedt haar telers daarom een rassenproject aan waardoor zij zich op deze markten kunnen onderscheiden en waarmee de productie ook in de toekomst op peil zal blijven. 

Voor meer informatie:
Sabine Oberhollenzer
VOG
Tel: +39 0471-256722
Email: sabine.oberhollenzer@vog.it 
www.vog.it/en 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven