Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leon Mol (Ahold-Delhaize) roept telers bij uienontbijt op tot kennisoverdracht

Fotoreportage Landelijke Uiendag

Tholen - De laatste donderdag van augustus is het traditiegetrouw de Landelijke Uiendag op Proefboerderij de Rusthoeve in Colijnsplaat. De dag kent een aantal vaste ingrediënten met rondleidingen en demonstraties in het veld, de zaaiuienrassenlijst die wordt gepresenteerd, de mosselen van familie Van den Berge en de beurs met de nodige standhouders in de schuur, waarbij het 's middags altijd weer wat drukker wordt rond de bar.

De laatste jaren wordt er voor de vroege vogels een 'uienontbijt' georganiseerd. De organisatie had dit jaar weer een interessant programma samengesteld. Nadat de nieuwe handelsvoorwaarden voor zaaiuien door Adrie Bossers namens de telers en Gijsbrecht Gunter namens de handel waren ondertekend, was het de beurt aan Leon Mol, Director Product Safety & Social Compliance van Ahold-Delhaize. Hij riep de telers op tot het delen van informatie. "Vroeger was een product goed of niet goed. Tegenwoordig wil de consument weten hoe en waar de producten worden geteeld. Leon gaf aan dat AH bij de sourcing uitgaat van het principe 'first local, than global', hoewel dat voor de grootgrutter niet te doen is om op winkelniveau samen te werken de telers uit de buurt.


Mosselen!

De Deense teler en verpakker Hardy Hansen gaf samen met met Peder Krogsgård van HortiAdvice een toelichting op de wijze van telen en verpakken in Denemarken. In Denemarken is het gebruikelijk dat meerdere telers samen een pakstation runnen. Maar liefst 19% van het uienareaal bestaat tegenwoordig al uit biologische uien. Een kwart van de uienteelt bestaat uit rode uien en dat percentage groeit jaarlijks. Volgens de Deense adviseur liggen de prijzen van de Deense uien normaal gesproken enkele centen boven de Nederlandse uien, maar was dit vorig seizoen een keer het tegenovergestelde. Wel gaf hij aan dat Deense telers voor een prijs van 12 cent afland waarschijnlijk zouden tekenen. Een Zweedse collega-teler gaf aan dat de uienverwerking in zijn land nog anders is geregeld, daar heeft elke supermarkt één pakstation.


Op de kar naar de proeven

's Morgens was het redelijk rustig in Colijnsplaat, maar in de middag wisten de uientelers de Rusthoeve weer goed te vinden, alhoewel het niet zo druk werd als de vorige editie. Dat lag niet aan het hoogst actuele thema 'Uienteelt in een veranderend klimaat'. Zo werd druppelirrigatie aangedragen als een mogelijkheid voor de telers om zich te wapenen tegen droogte. Al met al genoeg stof voor de telers om over na te denken naast de huidige uienprijs die met een neerwaartse trend de nodige kopzorgen geeft.

Luc Remijn van het organiserende UIKC kijkt dan ook tevreden terug op de dag. "Ondanks dat het 's morgens rustig was, verwachten we toch dat er zo'n 1.500 mensen zijn geweest. Ondanks de drukte in de uien  en het pootgoed zijn er dus heel wat telers komen buurten. Ook telers uit Noorwegen, Zweden, Denemarken en Frankrijk waren van van de partij. Er zijn verschrikkelijk veel mensen het veld in geweest om de proeven te bekijken. Al met al is de uiendag toch een begrip geworden. Hij werd zelfs op Radio 10 Gold en Q-Music genoemd. Mensen weten dus weer waar ze volgend jaar de laatste donderdag van augustus moeten zijn!"

Klik hier voor de fotoreportage