Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE-marktrapport week 34/2019

'Italiaanse druiven domineerden, aanbod aan Turkse Sultana breidde zich enorm uit'

Bij de druiven domineerde Italië de markt met Victoria, Michele Palieri en Crimson Seedless en vulde aan met Black Magic en Red Globe. Italia en de eerste Thompson Seedless druiven vielen te klein uit en er was daarom niet altijd voldoende interesse voor. Het aanbod aan Turkse Sultana druiven nam enorm toe: zo werden in kisten van 5 kg, 7 kg en 9 kg aangeboden en wonnen vanaf woensdag merkbaar aan betekenis.  Hun prijzen daalden echter vanwege de toegenomen beschikbaarheid. Griekenland was met Flame Seedless en Prime Seedless op de markt vertegenwoordigd en levert inmiddels ook Thompson Seedless, die in Frankfurt tussen de 10 en 18 euro per doos van 4,5 kg kostten. Spaanse leveringen doken alleen in beperkte mate op. Franse Alphonse Lavallée vergezelden de reeds op de markt gevestigde Prima druiven, die aan betekenis verloren.

In Frankfurt waren er eveneens Duitse partijen beschikbaar, die in verpakkingen van 4 kg aan werden geboden.  Het assortiment was dus erg breed. Over het algemeen was er voldoende belangstelling en kon er ook prima aan de vraag worden voldaan. Op verschillende plaatsen had de afzet echter wel wat vlotter mogen verlopen. De prijzen bleven vaak op het bestaande niveau. Alleen in Berlijn daalden ze vanwege een te langzame afzet. In München daarentegen kwam het soms zelfs tot prijsverhogingen.

Appelen
De relevantie van Duitse Delberastivale en Elstar appelen van de nieuwe oogst nam toe. Alles bij elkaar verliep de handel niet heel spectaculair en de prijzen veranderden niet wezenlijk.

Peren
Italië domineerde de markt met Santa Maria en Carmen. Het aanbod aan peren vanuit het zuidelijk halfrond nam continu af. De Chileense en Zuid-Afrikaanse peren waren nauwelijks nog interessant en verdwenen in sommige plaatsen al uit het assortiment.

Abrikozen
Franse partijen domineerden de markt, gevolgd door Turkse en Spaanse partijen. De uiterlijke eigenschappen van de abrikozen lieten steeds meer te wensen over. Houdbaarheidsproblemen hadden een negatieve uitwerking op de afzet.

Kersen
Het seizoen liep ten einde: er waren alleen nog kleine hoeveelheden uit Duitsland beschikbaar. De afzet verliep zonder speciale bijzonderheden.

Perziken en nectarines
Spanje domineerde de markt, gevolgd door Italië. De vraag presenteerde zich eerder terughoudend. Desondanks bleven de prijzen vaak op het bestaande niveau.

Pruimen
Duitsland domineerde de markt met talrijke variëteiten. Er was met name veel aanbod aan Cacaks Schöne, Top en Hanita. Daarnaast stonden Bühler Frühzwetschge en Cacaks Fruchtbare gereed. Met de eerste Cacaks Beste, Ortenauer en Fellenberg pruimen breidde het assortiment zich uit.

Citroenen
Spaanse Verna citroenen bepaalden continu de handel, Eureka citroenen uit Zuid-Afrika en Argentinië vulden het aanbod aan. De afzet verliep ronduit tevredenstellend en de prijzen klommen vaak omhoog.

Bananen
Het warme weer hield de afzet voortdurend beperkt. In het beste geval kon men van een enigermate constante afzet spreken. Dinsdag en woensdag was de afzet bijzonder zwak.

Bloemkool
Duitsland domineerde de markt, Polen en België vulden op sommige plaatsen het aanbod aan. Aan de vraag kon zonder problemen worden voldaan.

Sla
Bij ijsbergsla domineerde Duitsland de markt. Bij een afzet die zich richting het weekend af en toe verbeterde, bleven de prijzen vaak op het bestaande niveau.

Komkommers
Het komkommerassortiment bestond uit Duitse, Nederlandse en Belgische offertes. Het aanbod nam continu af. De prijzen kenden daarom slechts één richting: ze tendeerden omhoog.

Tomaten
Nederlandse en Belgische tomaten vormden de basis van het aanbod. De beschikbaarheid was licht afgenomen. De interesse bleef daarentegen positief. De prijzen tendeerden dan ook vaak omhoog.

Paprika's
Met de aankomst van enorme leveringen uit Polen kwam er beweging in de markt: het Poolse aanbod zette de dominerende Nederlandse en Belgische offertes onder druk, die vervolgens continu voordeliger werden. 

Bron: BLE

Publicatiedatum: