Biologische pootaardappel meest rendabele gewas Navarrese Pyreneeën

Uit de proeven die het proefstation INTIA heeft uitgevoerd op haar experimentele teeltbedrijven in Roncesvalles en Remendía, in de Pyreneeën van Navarra, is gebleken dat de teelt van biologische pootaardappelen in de regio een economisch rendabele optie is. Dit vanwege het potentieel van deze teelt om onderscheidend en kwalitatief plantmateriaal te genereren en vanwege de nog schaarse aanwezigheid van dit product op de markt.

Tijdens een conferentie waar ongeveer 30 professionals uit de teeltsector aanwezig waren, werden de nieuwe voorwaarden geanalyseerd die in de Verordening voor Biologische Landbouw zijn vastgelegd voor de teelt van dit gewas, waarvan de omschakelingsperiode is teruggebracht tot twee jaar. Ook werd de mogelijkheid tot het gelijktijdig telen van dit product op een niet-biologisch veehouderijbedrijf geanalyseerd. Jose Luis Sáez, technicus bij het INTIA, leidde de conferentie en gaf een presentatie over de resultaten van de onderzoeken van de afgelopen acht jaar, waarin hij ook inging op de technische stappen die genomen moeten worden om een goede winstgevendheid van het gewas te bereiken.

Eerst werd ingegaan op de ervaringen in Roncesvalles en de uitgebreide controle van plagen en ziektes met als doel het voorkomen van meeldauw, één van de grootste dreigingen voor het gewas in deze regio. Technicus Rafa Yanguas, die verantwoordelijk was voor de proeven op deze locatie, toonde de aanwezigen verschillende natuurlijke producten als alternatief voor koper. Ook ging hij in op maatregelen die genomen werden tegen draadwormen, een zeer hardnekkige plaag en tegen de Rhizoctonia schimmel.

De conferentie eindigde met een tentoonstelling van de verschillende variëteiten die op de teeltbedrijven verbouwd worden, zodat de eigenschappen van elk van de variëteiten geobserveerd konden worden, evenals een aantal ziektes en de maten van de aardappelen in verhouding tot hun groeicyclus. Het doel hiervan was om de aanwezigen de kans te geven zich te verdiepen in de specifieke vereisten voor de teelt van pootaardappelen.

Biologische teelt in Navarra
De toename van de biologische teelt in Navarra lag in 2018 boven het Spaanse gemiddelde. Het areaal groeide met 37% en het aantal transacties met 6,9%, volgens gegevens van het ministerie van Landbouw, Visserij en Voeding.

Op nationaal niveau bedroegen de groei van het areaal en de transacties respectievelijk 8 en 6%, volgens berichtgeving van de Raad voor Biologische Landbouw in Navarra (CPAEN).

In de afgelopen tien jaar is het oppervlak dat is gewijd aan de biologische teelt onophoudelijk gegroeid met een uitbreiding van bijna 1 mln hectare in de periode 2008-2018. Hiermee is Spanje, sinds twee jaar, het land met het grootste biologische areaal in Europa.

Bron: navarra.elespanol.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven