Potentiële oogst van 450.000 ton

"Meer Spaanse kaki dit jaar maar ook consumptie en export stijgen"

Spanje verwacht dit jaar een herstel van zijn kaki-oogst. Hoewel de oogst van vorig jaar met meer dan 50% daalde, wordt er voor dit jaar een potentiële omvang van 450 mln kilo fruit verwacht, met name van de variëteit Rojo Brillante. In de derde week van september zal het seizoen met kleine volumes van start gaan.

"Op dit moment, als er zich geen ongunstige weersomstandigheden, zoals hagel of vorst, voordoen, noch grote plagen, verwachten we een goede oogst. Tot nu toe was het weer ideaal voor de ontwikkeling van de kaki en zijn we zeer tevreden met de kwaliteit van het fruit", vertelt Pascual Prats, voorzitter van de Spaanse Kaki Associatie.

Deze associatie bestaat uit 45 bedrijven, afkomstig uit het gehele land, die samen 53% van de totale kakiteelt in Spanje vertegenwoordigen. Valencia is de regio waar het grootste deel van de kakiteelt plaatsvindt (91%). Daarna volgen Andalusië en Murcia. Dit jaar zullen enkele telers uit Aragón en Catalonië zich bij de associatie aansluiten.

In het afgelopen seizoen waren de prijzen goed, volgens Pascual Prats. Voor dit seizoen zijn de telers van plan een afzetstrategie te volgen die het mogelijk maakt om hun volledige oogst af te zetten, die dit jaar groter is. "Er is meer fruit, maar de consumptie en de export blijven ook stijgen. Bovendien denken we dat het dit jaar interessant zou kunnen zijn om kaki's klasse 2 niet af te zetten als dat nodig is, om de markt te reguleren op basis van de vraag". De associatie werkt samen met het Valenciaanse Instituut voor Landbouwonderzoek (IVIA) aan verschillende onderzoeken voor het verlenen van waarde aan het niet-commerciële fruit, door middel van de productie van compost en meststoffen, of de bereiding van gedroogd fruit.

Opening nieuwe markten
De opening van nieuwe markten is de prioriteit van de Spaanse exporteurs die deel uitmaken van deze associatie. "Spanje is de grootste kaki-exporteur ter wereld en we moeten profiteren van deze positie om te voorkomen dat er seizoenen voorkomen waarin de markten verzadigd raken en ons product aan waarde verliest. De groei van het kaki-areaal is erg snel verlopen in Spanje, sneller dan de vraag kon absorberen. Nu is deze groei gestopt; kwekers verkopen al een paar jaar geen kakiplanten meer, maar de oogst op die jonge teeltbedrijven neemt nog steeds toe. Daarom is het volgens ons van het grootste belang om op tijd nieuwe markten te vinden", stelt Pascual Prats.

De kaki-exporteurs hebben India, Thailand, Vietnam en vooral China op het oog. Ook Zuid-Amerikaanse landen als Peru of Colombia zijn interessant, evenals Dubai, waar ze binnenkort een handelsmissie zullen uitvoeren.

"Vorig jaar hebben verschillende Spaanse bedrijven negen proefcontainers naar India verzonden met zeer positieve resultaten. Binnenkort krijgen we bezoek van Indiase importeurs op de Fruit Attraction beurs in Madrid, om verder te gaan met het opstellen van een exportprotocol. Ook hebben we jaren geleden het ministerie van Landbouw verzocht om de opening van China voor de kaki, de markt met het grootste potentieel in Azië, vanwege zijn koopkracht. Helaas duurt dit proces erg lang. Bovendien ontvangen we geen enkele financiële steun van de overheid voor het uitvoeren van handelsmissies tussen importeurs, exporteurs en technische inspecteurs van beide landen", geeft Prats aan. "We zouden graag zo efficiënt en soepel willen zijn als Chili of Peru in de opening van nieuwe markten", voegt hij toe.

Groeiende bezorgdheid vanwege plagen
Een andere zorg van de Spaanse kakitelers wordt gevormd door de aanwezigheid van plagen, die steeds dreigender is. "We maken ons zorgen om plagen als de "cotonet" of witte vlieg. De Europese Commissie legt steeds meer beperkingen op in het gebruik van fytosanitaire middelen, terwijl de EU tegelijkertijd onderhandelt over handelscontracten met Mercosur of andere derde landen, met veel lagere eisen. We zouden graag onder gelijke voorwaarden concurreren, anders verkeert onze landbouw in serieus gevaar", waarschuwt Pascual Prats.

De Spaanse Kaki Associatie zal dit jaar opnieuw aanwezig zijn op Fruit Attraction, met een grotere stand, waarin koks show cookings zullen geven om de culinaire mogelijkheden van de kaki te laten zien. De organisatie is te vinden in stand 3E06C, in hal 3.

 

Voor meer informatie:
Pascual Prats
Asociación Española del Kaki
+34 610290137 
pascual.prats@hotmail.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven