Opleving in Chinese Gobiwoestijn dankzij watermeloenen

Eerder deze zomer verkocht de Chinese teler Liu Zhancun een watermeloen voor € 251 op een fruitveiling, wat honderd keer zo duur is als de gebruikelijke prijs.

Het gezin van Liu woont in de stad Zhongwei In de Gobiwoestijn, waar al lange tijd watermeloenen worden geteeld, maar er was te weinig opbrengst om de lokale bevolking te kunnen voeden. "Het regende zelden en de plaats was generaties lang arm", herinnerde Liu Wengang, de vader van Liu Zhancun en een meloenenteler met meer dan dertig jaar ervaring in de autonome regio Ningxia Hui, in het noordwesten van China.

Het droge klimaat is nu een zegen geworden. In de jaren tachtig van de vorige eeuw moedigde de lokale overheid bewoners aan om grind op de zandgrond te leggen. "Niemand verwachtte een positieve verandering, maar tussen de stenen groeide er onverwacht hoop", aldus Liu Wengang. "Het bedekken van zandgrond met grind kan waterverdamping en zandstormen verminderen en planten beschermen tegen ziekten, insecten en plagen. Het is een traditionele maar wetenschappelijke methode die telers ontdekten in de voortdurende strijd tegen droogte", zei Zhang Shouge, een ambtenaar van de afdeling Landbouw van de stad.

Watermeloenen uit de Gobiwoestijn profiteren van de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht en zijn rijk aan aminozuren en andere voedingsstoffen. Er werd zelfs aandacht aan het fruit besteed tijdens de Olympische Spelen van Beijing in 2008 en de Shanghai World Expo in 2009.

Nu wordt 90 procent van het met grind bedekte land (66.700 hectare) in Zhongwei gebruikt om watermeloenen te telen, wat in 2018 € 315 mln opleverde verdeeld over 280.000 dorpelingen uit 141 dorpen.

"Het telen van watermeloenen is nu de belangrijkste sector en het jaarlijkse inkomen per hoofd van de bevolking is nu € 1.250 in het belangrijkste teeltgebied," zei Zhang. Hij voegde daaraan toe dat de lokale overheid zich heeft ingezet om de plantages te standaardiseren en de verkoop uit te breiden met behulp van promoties en het openen van verkooppunten.

"Een vierkante watermeloen is tien keer zo duur als een normale", zei de jongere Liu. "Onze coöperatie zal dit jaar naar verwachting € 380.000 verdienen, drie keer meer dan vorig jaar. En we zijn van plan om volgend jaar uit te breiden."

Bron: http://www.xinhuanet.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven