Jan Nowakoski over het Poolse appelseizoen

Afrikaanse en Aziatische markten hebben steeds meer belangstelling voor Poolse appelen

In Polen is het appelseizoen in volle gang maar er zullen dit jaar beduidend minder appelen worden geplukt dan vorig jaar. Eén exporteur verwacht dat zijn oogst 20% tot 25% onder het vijfjarig gemiddelde zal liggen. De vraag trekt echter wel aan, nu nieuwe markten interesse in Poolse appelen tonen. 

Gezien de slechte weersomstandigheden en recordoogst van vorig seizoen komt de kleinere oogst niet als een verrassing. Volgens Jan Nowakowski, directeur van Genesis Fresh, verschilt de daling per ras. "Dit jaar zullen we ongeveer 20% tot 25% minder appelen oogsten ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Bij sommige rassen zijn de verliezen groot als gevolg van de vorst in het voorjaar. Dit geldt voor rassen als Idared, Jonagold en Ligol. De aantallen van andere rassen, waaronder Gala, Golden en Champion, zullen dit jaar normaal zijn. Daarnaast is de kwaliteit van de appelen dit jaar erg goed. We verwachten ongeveer hetzelfde aantal appelen te exporteren als vorig jaar."

Hoewel Genesis Fresh een vast aantal klanten heeft waar het dit seizoen appelen aan zal leveren, liggen er ook kansen op nieuwe markten voor Nowakowski. "We zijn al benaderd door potentiële nieuwe klanten, die informatie wilden over prijzen en programma's. Deze potentiële klanten zijn vooral afkomstig uit Afrikaanse Aziatische landen. Ieder jaar zien we deze markten groeien en dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat de Russische boycot nog steeds van kracht is."

Nowakowski benadrukt dat het bedrijf een nieuwe weg is ingeslagen wat betreft het verpakken van appelen. "We richten ons op milieuvriendelijke appelverpakkingen en proberen deze ieder jaar te verbeteren. Dit jaar maken we gebruik van een nieuwe kartonnen verpakking voor onze appelen om ons plasticgebruik te reduceren. Ik merk dat er momenteel sprake is van een wereldwijde trend op het gebied van milieuvriendelijke fruitverpakkingen, die wij als bedrijf ook volledig ondersteunen," aldus Mowakowski. 

 

Voor meer informatie:
Jan Nowakowski 
Genesis Fresh
Tel +48223783405
Email: info@genesisfresh.com 
www.genesisfresh.com/en/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven