Delecta start met export Zuid-Afrikaanse blauwe bessen nu rassen vrij beschikbaar zijn

Het bekende fruitexportbedrijf Delecta Fruit zal voor het tweede seizoen blauwe bessen exporteren nu de prille Zuid-Afrikaanse blauwebessensector opengebroken is. 

Deze mogelijkheid is te danken aan de toenemende wereldwijde vraag naar blauwe bessen en de introductie van nieuwe rassen die niet gecontroleerd worden door de strikte marketingsystemen van bestaande teeltbedrijven.

Volgens Rossouw Lambrechts, commercieel coördinator bij Delecta, zijn de exportkansen voor Zuid-Afrikaanse blauwe bessen in september en oktober in Europa en het Verenigd Koninkrijk optimaal. De concurrentie op deze markten neemt toe zodra Chili in november op de markt komt. Desondanks zijn de mogelijkheden goed tot en met december en mogelijk zelfs januari.

Delecta is één van bedrijven die de rassen van TopFruit vermarkten. Hoewel er royalty's worden betaald, is er geen voorgeschreven marketingstrategie. Dankzij de komst van de nieuwe kwekerij Fall Creek hebben Zuid-Afrikaanse telers toegang tot nieuwe rassen.

Delecta's 'uitstapje' naar de blauwe bessenexport is te danken aan de vele verzoeken van Britse retailers die graag een zou breed mogelijk assortiment fruit afnemen bij hun bestaande leveranciers. "De vraag naar blauwe bessen is sterk maar men moet niet vergeten dat de houdbaarheid, smaak en natuurlijke waslaag doorslaggevende eigenschappen zijn voor overzeese afnemers. Zij hebben een voorkeur voor lichtgekleurd fruit, waarop het witte wasachtige laagje nog duidelijk aanwezig is met een zo vers mogelijke uitstraling," zegt Lambechts.

"We worden vanuit heel Zuid-Afrika benaderd"
“We zien overeenkomsten tussen de blauwebessenmarkt en die van andere fruitcategorieën, waar de groei wordt bepaald door de beschikbaarheid van betere rassen. Nu deze rassen vrij verkrijgbaar worden voor telers zal de categorie groeien," vervolgt hij. 

"Het is een nuttig leerproces voor ons geweest met name op het gebied van verpakken, koelen en verladen. De interesse van telers in de Westkaap, dat van oudsher een citrusteeltgebied is, en telers in de Oostkaap, Noordkaap en Zimbabwe is ongekend. We worden vanuit heel Zuid-Afrika benaderd, zeker nu er rassen beschikbaar zijn die telers meer flexibiliteit bieden."

Hij vertelt dat telers aangetrokken worden tot de blauwebessenteelt vanwege het hoge rendement op de investeringen. "De aanlegkosten zijn vrij kapitaalintensief maar na ongeveer drie tot vier jaar bereiken telers het breakeven point en kunnen ze goede inkomsten van hun investering verwachten dankzij de sterke vraag naar blauwe bessen. We voorzien goede mogelijkheden voor de export van Zuid-Afrikaanse blauwe bessen. Zodra we toegang hebben tot de Chinese markt, worden deze kansen alleen maar beter."

 

Voor meer informatie:
Rossouw Lambrechts
Delecta Fruit
Tel: +27 60 960 2011
Email: rossouw@delecta.co.za
http://www.delecta.co.za/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven