Overzicht wereldmarkt blauwe bessen

In Europa en Noord-Amerika worden de laatste blauwe bessen geoogst voor de markt. Daarin is vooral Polen in Europa de grootste speler die de komende jaren nog verwacht te groeien met het aantal arealen. Daarna zal men overschakelen op de productie uit Zuid-Amerika. In deze periode in september komen de eerste blauwe bessen uit Peru al aan in de havens van de Verenigde Staten. Een ander land dat profiteert van het gat in de markt is Zuid-Afrika. Voordat Chili de markt domineert, exporteert Zuid-Afrika steeds grotere volumes naar Europa. Omdat men inschat dat het plafond in Europa nog lang niet bereikt is, groeit de blauwebessensector in Zuid-Afrika hard. De verwachting is dat deze groei de komende paar jaar zal blijven aanhouden omdat de nieuw aangeplante arealen nog niet in volle productie zijn.

Het lijkt erop dat de vraag zijn piek bereikt heeft in de meeste landen en het aanbod nu meer in evenwicht komt met de vraag. Dit zorgt voor lagere prijzen op de markt. Dit was vooral het geval in de zomermaanden waarin veel regio’s tegelijkertijd in productie zijn. Nu men in een overgangsperiode van de seizoenen komt, stabiliseert de prijs zich op de markt.

Nederland: Laatste blauwe bessen worden geplukt
Nog een paar weken oogsten en dan is de blauwebessenseizoen in Nederland klaar. Er zijn veel bessen geplukt dit seizoen, waarvan er sommige kwaliteitsproblemen hadden door het warme weer in juli. De schade door de hittegolf is redelijk binnen de perken gebleven en wat er nu hangt is goed. Qua prijzen was er in juli maar een lichte dip en lagen de prijzen rond de € 4,00. De prijzen zijn sindsdien gestegen en zitten nu op € 5,50. De telers merken dat Peru in razend tempo een belangrijke importmarkt vormt en verwachten dat deze bessen over een paar weken binnenkomen. Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië vormen nog steeds de belangrijkste exportmarkten. Het seizoen wordt komende weken afgesloten. De kwaliteit van de bessen die er nu nog hangt is goed.

België: Weer stabiele prijzen op de markt
De Belgische blauwebessentelers zijn momenteel bezig met de oogst van de laatste blauwebessenvariëteiten. Als gevolg van de hitte van een maand geleden hebben de late variëteiten wat schade opgelopen. 20% van het fruit is verdroogd of verbrand. Tijdens het begin van de maand augustus waren de prijs vrij laag en lagen rond de € 4,00. Momenteel zijn de prijzen stabiel rond de € 8,00. Men verwacht dat de prijzen tot het einde van het seizoen redelijk stabiel blijven.

Duitsland: Binnenlands seizoen nadert einde
Het Duitse blauwebessenseizoen zal weldra beëindigd worden. Het aanbod wordt momenteel al rap minder, waardoor de prijzen week per week stijgen, meldt een Noord-Duitse groothandelaar en leverancier van regionaal product. In het voornaamste teeltgebied Lüneburger Heide hebben diverse telers hun campagne reeds afgesloten, simpelweg omdat ze de laatste seizoensrassen (o.a. Liberty und Elisabeth) niet produceren. Andere teeltgebieden in de Bondsrepubliek spelen slechts een minimale rol van betekenis.

Door de teruglopende beschikbaarheid van het binnenlands product komt Polen nu met grote volumes op de markt. De groothandelsprijzen circuleren volgens de laatste berichtgeving rond de 3 Euro per 500 gram. Voor de laatste Duitse blauwe bessen ligt de groothandelsprijs beduidend hoger. Het warme weer van de voorbije weken heeft volgens de handelaren nauwelijks invloed op de afzet van blauwe bessen. "Blauwe bessen zijn nog altijd een jaarrond product met een zeer constante afzet, ongeacht of het weer buiten goed of slecht is", meldt een handelaarr.

Frankrijk: consumptie stijg maar blijft achter bij andere Europese landen
In de laatste drie jaar is de vraag naar blauwe bessen aan het stijgen maar de consumptie ligt nog altijd ver achter bij andere landen in Europa zoals bijvoorbeeld Scandinavië. Het aanbod groeit in Frankrijk en de prijzen worden meer betaalbaar in de Franse markt.

In Frankrijk worden blauwe bessen geoogst in juni en juli. De producten die nu in de winkel liggen komen voornamelijk uit Polen. In September volgen de producten uit Peru, Argentinië en Chili tot eind december. In het nieuwe jaar komen Marokko en Spanje weer op de markt.

Spanje: herstel van het seizoen in Noord-Spanje
Het huidige seizoen verloopt goed in Noord-Spanje, de regio die tijdens de zomermaanden in productie is. De grootste teeltregio Huelva is momenteel niet in productie. Het seizoen begon in juni met de Duke, in september en oktober wordt de Aurora geplukt en eind oktober tot begin november de Centra Blue. Na 2 jaar van slechte oogsten veroorzaakt door regens en een tekort aan zonlicht verloren de blauwe bessen uit Noord-Spanje wat aandeel op de markt. Toch herstelt het seizoen zich door het gunstige weer. De prijzen zijn stabiel op het moment. Productie uit Noord-Afrika en Zuid-Spanje zijn ten einde. De vraag naar blauwe bessen is stabiel omdat het fruit een massaproduct is geworden. Er is nog een lichte stijging van het areaal te zien in het noorden van Spanje.

Italië: gangbare prijzen van 11 tot 13 euro
Het seizoen in Italië loopt van februari tot november maar momenteel is het aanbod geconcentreerd in de maanden juli en augustus. 75% van de teelt is bestemd voor de export met de grootste afzetmarkten in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Op de groothandelsmarkt worden de blauwe bessen klasse 1 verkocht voor een prijs van € 11 tot 13. De consumptie van blauwe bessen neemt in Italië toe maar blijft laag in vergelijking met andere landen die de blauwe bessen bestempelen als superfood. Door deze populariteit groeit het areaal in Italië, van 275 hectares in 2010 naar 1100 hectares in 2018.

Blauwe bessen worden vooral in het noorden geteeld (Piedmont, Trentino-Zuid-Tirol, Venetië en Lombardije). Kleinere productieregio’s bevinden zich in Toscane en Lazio en in het zuiden (Calabrië en Apulië).

Polen: na slechte weersomstandigheden hersteld de markt zich
Het lijkt een zekerheid te zijn geworden, de vroege start van het Poolse seizoen. Dit jaar is dat echter niet het geval geweest door de weersomstandigheden in Polen. Toch heeft volgens de Poolse handelaren het seizoen zich herstelt de afgelopen weken door betere weersomstandigheden.

Hoewel de opbrengst per areaal door de weersomstandigheden is gereduceerd, is het totale volume hoger dan de 6000 ton in 2018. Dit komt vooral omdat de arealen in Polen sterk zijn uitgebreid. Het grootste deel van de productie is bedoeld voor de export binnen Europa en een klein deel voor het Midden-Oosten. Een campagne om de blauwe bessen ook meer te verkopen op de binnenlandse markt heeft gezorgd voor een gelijk leven van export ten opzichte van vorig jaar. Het huidige seizoen duurt echter langer. Hierdoor zijn de prijzen iets lager dan aan het einde van augustus 2018 omdat er nog steeds aanbod aanwezig is op de markt.

Zuid-Afrika: groeiende productie die zijn piek nog niet bereikt heeft
Voordat Chili de markt domineert in september en oktober, kan Zuid-Afrika profiteren van het gat in het seizoen. De export loopt op door de nieuwe mogelijkheden in het nieuwe jaar. Het grootste deel van de Zuid-Afrikaanse export gaat naar het Verenigd Koninkrijk en de EU. Een kleiner volume gaat naar het Midden-Oosten en de eilanden in de Indische Oceaan. Vorig jaar werd er voor 8000 ton geëxporteerd. De sterke groei in productie heeft zijn piek nog niet bereikt omdat veel van de aangeplante arealen nog erg jong zijn.

Tot nu toe werd de blauwebessensector gedomineerd door drie grote bedrijven met een strikte controle op productie en marketing. Nieuwe spelers komen nu op de markt met meer flexibele modellen. Met bestaande exporteurs worden hun blauwe bessen geëxporteerd naar Europa omdat men veronderstelt dat het plafond hier nog niet bereikt is. Enkele fruitbedrijven vragen nu om een diversificatie van blauwe bessen voor de Europese markt.

In heel Zuid-Afrika voegen telers blauwebessenvariëteiten toe die beter bestand zijn tegen de warmte. De kosten zijn hoog maar op dit moment lijkt het rendement gunstig. De blauwebessensector is daarmee de snelst groeiende sector in de agricultuur. Omdat het werk arbeidsintensief is, levert het een bijdrage aan de tewerkstelling van veel mensen. In vijf jaar zijn er 4000 banen in deze sector bijgekomen.

Hoge tarieven in enkele Aziatische landen en het feit dat China niet open is voor Zuid-Afrikaanse blauwe bessen zijn nog een uitdaging voor de blauwebessensector in Zuid-Afrika.

Peru: toename van export
Al een maand lang komen Peruviaanse blauwe bessen aan in de havens van de Verenigde Staten. De weersomstandigheden waren goed in het land en men verwacht een seizoen dat tot aan begin maart zal doorlopen. In Peru verwacht men ook een toename van de export naar de Verenigde Staten en Canada. De export naar China neemt vanuit het Zuid-Amerikaanse land eveneens toe.

Noord-Amerika switcht van eigen teelt naar importseizoen
De voorraden van blauwe bessen uit British Columbia zijn aan het afnemen. Er hangt nog 10% aan de struiken. Het seizoen is in British Columbia 10 dagen eerder begonnen: eind juni. Het seizoen loopt tot midden september maar het is waarschijnlijk dat het al rond 10 september eindigt in Canada. In Quebec en de Canadese maritieme regio loopt de regionale teelt nog enkele weken door.

Oregon verlaagt langzaam de oogst van blauwe bessen nu het over het hoogseizoen heen is. In Washington worden de voorraden eveneens krapper. Michigan is nog in productie voor een paar weken maar heeft te maken gehad met een hittegolf die de kwaliteit en hoeveelheid blauwe bessen heeft aangetast.

De vraag naar blauwe bessen blijft groeien al is het niet meer zo spectaculair als in het verleden. De voorraden zijn meer in evenwicht met de vraag waardoor er voldoende aanbod is op de markt. In juli zijn er echter steeds meer regio’s die tegelijkertijd in productie komen.

Nu de voorraden slinken is de prijs op de markt zich aan het herstellen. Rond midden september verwacht men de start van het importseizoen van blauwe bessen uit Chili en Argentinië. Het seizoen zal doorlopen tot april. Momenteel is Peru eerder op de markt gekomen en exporteert het al blauwe bessen naar de Verenigde Staten.

Australië: veel voorraden, lagere prijzen in de supermarkt
Door goede weersomstandigheden zijn er grote voorraden blauwe bessen in Australië. Dit is ook terug te zien in de supermarkt waar de prijzen zijn gedaald naar 2,50 AUD voor 125 gram.

Vorig jaar was er een stijging van 42% in de productie van blauwe bessen. De export daalde echter met 38%. Een groot deel van de import komt uit Nieuw-Zeeland.

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven