Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Europese aardappelmarkt (week 36)

Het rooien in Hauts de France is nu echt begonnen onder prima omstandigheden

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Vroege industrieaardappelen: stabiele markt, beperkte vraag, zeer beperkt aanbod. Behalve hun ‘gecontracteerde’ voorraad kopen de fabrieken niet veel. Actieve exportactiviteiten richting Oosterse landen, met name richting Polen. Het aanbod (van zowel vroege aardappelen als bewaaraardappelen) blijft laag vanwege de onzekerheden over de uiteindelijke opbrengsten (die voornamelijk afhankelijk zijn van het weer van de komende dagen/weken).

Prijs voor alle aardappelen: 35 mm, min. 60% 50 mm, min. 360 g./5 kg PSE, bulk, ‘friteskwaliteit’, export, excl. btw, directe levering: voornamelijk 10,00 €/q, met weinig waargenomen transacties.

Veilingprijs/veiling van Roeselare (bron: REO via PCA): 26 augustus: gewogen prijs (rode en witte rassen) voor handmatig geoogste aardappelen: 0,22 €/kg, exclusief btw - ongeveer 24 ton.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Frankrijk
De vroege industrieaardappelen blijven de markt voeden, voornamelijk door de contracten. Hierdoor blijft er (zeer) weinig ruimte over om te kopen op de vrije markt. De industrie probeert te kopen op basis van 10 €/q, maar het aanbod is ‘aarzelend’. Op de versmarkt zijn de prijzen gestabiliseerd op 20-25 €/q voor de kruimige aardappelen en 35 40 €/q voor de vastkokende aardappelen. Er is enige vraag om export naar Duitsland en Italië en ook Oosterse landen tonen enige interesse (Polen en Roemenië).

Op de akkers verloopt het rooien van de aardappelen in Beauce en Champagne goed. Vorige week is men Hauts-de-France begonnen. De omstandigheden zijn er zeer goed.

De opbrengsten dalen naar het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar (bron: UNPT/CNIPT). In week 31 en 32 (3 weken geleden) was de gemiddelde opbrengst (240 percelen in Nord/Pas-de-Calais, Picardië, Normandië en Champagne/Ardenne) 34,6 t / ha (alle rassen, alle regio's, beregend of droog), 1,3 t/ha minder dan het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. De opbrengst steeg met 8,8 t in 2 weken (630 kg/ ha/dag).

Nederland
De prijzen zijn vorige week gedaald en kwamen uit op ongeveer 10 €/q omdat het aanbod van vroege aardappelen maar moeizaam afgezet werd. Vanuit de industrieën die afhankelijk zijn van hun contracten vonden weinig zeldzame aankopen plaats. De handel in andere rassen (Fontane, Innovator, Challenger) verloopt langzaam. De prijzen liggen tussen de 10 en 14 €/q, afhankelijk van de maat en de hoeveelheid. Er is sprake van kleine export naar Afrika (Senegal, Mauritanië), tussen € 18 en de € 22 (gesorteerd in exportzakken). Roemenië en Polen kopen ook voor € 18 – 20/q. Op de binnenlandse markt liggen de prijzen voor de kruimige aardappelen tussen de 20 en 24 €/q en het die voor de vastkokende aardappelen tussen de 30 en de 33 €/q.

De gemiddelde opbrengst van het Aviko-netwerk lag vorige week op 48 t/ha (alle industrierassen). Het blijft de lijn van 2016 volgen. In 1 week bedroeg de groei 5 t/ha, dat is 700 kg/ha/dag. De PSE is met 368 g/5 kg gedaald. De opbrengsten in het westen van het land zijn beter dan in het oosten.

Duitsland
Het vroege aardappelseizoen is (bijna) voorbij. Op de versmarkt lagen de prijzen vastkokende aardappelen vorige week rond de 29,17 €/q en die voor zacht kokende aardappelen/bloemige rassen op 27,42 €/q. De export richting Oost-Europa gaat door, maar wel in een lager tempo.

Biologische aardappelen: de prijs van biologische aardappelen is dit jaar hoger dan vorig jaar. De prijzen liggen rond de 75,00 €/q. Dit is wel de prijs voor 'alle rassen', wetende dat de 'versmarkt' grotendeels de 'mand met rassen' domineert.

Groot-Brittannië
Gemiddelde prijs AHDB vrije markten week 33 (eindigend op 9 augustus): 20,00 €/q (alle markten, alle rassen).


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven