Guillermo Agorreta, van SAT Agorreta

Areaal Spaanse artisjok krimpt door droogte

In de Spaanse artisjoksector wordt gespeculeerd over een mogelijke inkrimping van het areaal als gevolg van de waterschaarste in bepaalde regio's, zoals La Vega. "Ik verwacht niet dat de inkrimpingen in deze gebieden de genoemde 50% zullen bereiken, maar het areaal zal wel kleiner worden en er zullen planten naar latere teeltbedrijven verplaatst worden. Het is waar dat de vroege aanplanten de beste prijzen verkrijgen, maar tegelijkertijd lopen deze het meeste risico, vanwege de kwetsbaarheid van de scheuten", stelt Guillermo Agorreta, voorzitter van de Raad van Toezicht voor de Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) Alcachofa de Tudela en tevens directeur van het bedrijf SAT Agorreta.

“In het vorige seizoen bleven de prijzen voor de Spaanse artisjok over het algemeen hoog liggen vanwege het kleinere volume. Dat betekent echter niet dat de prijs dit jaar gehandhaafd zal worden noch dat de winstgevendheid hoog zal zijn". Er zijn namelijk nog andere conjuncturele problemen, geeft Guillermo Agorreta aan.

Volgens sommige spelers in de teelt- en afzetsector van de witte artisjok uit Tudela had de artisjok uit Tudela vorig jaar "goede prijzen vanwege zijn schaarste op de markt, hetgeen veel telers ertoe bracht om hun areaal uit te breiden in de verwachting van lucratieve winstmarges. Het komende seizoen gaan we misschien wel het tegenovergestelde zien: er worden goede volumes verwacht en dit kan invloed hebben op de prijzen hoewel het uiteindelijke volume af zal hangen van het weer".

Plantenkwekers verwachten niet dat het volume enorm zal toenemen. "De afzet van planten is dit jaar gestegen, maar er is geen sprake van een enorme groei, zoals sommigen wel stellen", aldus Guillermo Agorreta.

Het bedrijf SAT Agorreta is een plantenkwekerij en teelt- en afzetbedrijf van de witte artisjok uit Tudela met BGA. "De planten groeien hier in de beste omstandigheden. Daardoor is de plant krachtig: als hij eenmaal in andere regio's wordt geplant, heeft hij meer weerstand, waardoor een optimale groei gegarandeerd wordt", legt Guillermo Agorreta uit.

De teelt in de regio van Ribera de Navarra wordt niet belemmerd door waterschaarste, maar wel door schaarste aan arbeidskracht: "Waar sommige telers wellicht geen rekening mee hebben gehouden, zijn de stijgende arbeidskosten en het feit dat arbeidskracht schaarser wordt. Arbeid is de grootste kostenpost in de teelt en verwerking van artisjok. Bijna 70% van de kosten vloeien voort uit handmatige arbeid, die niet te mechaniseren is", stelt de directeur van het bedrijf.

Een andere factor die van invloed is op de teelt van dit gewas is het gebrek aan telers die de sector binnenkomen: velen van de huidige telers gaan met pensioen, en er is geen vernieuwing. Het gaat om zwaar werk dat niet gemechaniseerd kan worden. Zelfs de irrigatie-aansluiting is handmatig. Er zijn steeds minder mensen die dit soort werk willen doen. De eisen op fytosanitair gebied zorgen bovendien voor nog meer handmatig werk: het installeren van vallen voor de biologische bestrijding, het verwijderen van onkruid en nog veel meer.

"Ondanks de goede vooruitzichten als gevolg van de aanhoudende groeiende internationale en nationale vraag, denk ik dat we nu de grens bereikt hebben en dat er een afname van de teelt plaats zal gaan vinden", stelt Guillermo Agorreta.

"De witte artisjok uit Tudela onder de BGA is goed voor zo'n 1.000 hectare. Het klimaat van de regio zorgt voor een aantal specifieke uiterlijke eigenschappen. De artisjok die in koude temperaturen groeit is fijner en minder vezelig. Omdat hij drie weken nodig heeft om zich te ontwikkelen, worden er zouten en water opgebouwd en minder vezels, terwijl een artisjok die aan hoge temperaturen is blootgesteld een overmaat aan vezels produceert. De rondere vorm van deze artisjok is ook aantrekkelijker", aldus de voorzitter van de BGA.

“De marktvraag is interessant en de witte artisjok uit Tudela met BGA verwerft ongetwijfeld een steeds sterkere positie. Voor de telers is het echter een steeds moeilijker gewas", vervolgt Guillermo Agorreta.

"Een van de afzetmarkten voor dit product met een goede vraag is de nichemarkt voor delicatessen en kant-en-klaar producten, die een jaarronde levering mogelijk maken, evenals een gemakkelijke bewaring en export. Op de lange termijn zullen veel telers echter op zoek gaan naar nieuwe gewassen. In onze regio zijn er weinig alternatieven. Een ervan is de ui", besluit Guillermo Agorreta.

FRUIT ATTRACTION 2019 – STAND 7C08B

Meer informatie:

SAT Agorreta 721 NA
Guillermo Agorreta, directeur                              C/ Sol, 14
31512 Fontellas (Navarra)
T: + (34) 948 82 79 72
grupoagorreta@gmail.com
www.agorreta.es


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven