Fruitoogst Tsjechië fors kleiner dan vorig jaar

Hoewel de fruitoogst in Tsjechië vorig jaar de grootste sinds 2010 was, houden fruittelers dit jaar rekening met een oogstdaling van 25% als gevolg van vorst in het voorjaar, hagelstormen en droogte. 

Abrikozen deden het dit seizoen het best, zo laat de Tsjechische Fruit Unie weten. Desondanks is de oogst kleiner dan vorig jaar. Ook de kersenoogst valt tegen. Er zijn nog geen officiële gegevens bekend over de appeloogst maar de verwachting is dat de productie in sommige regio's met twee derde zal dalen. 

Volgens deskundigen is irrigatie in boomgaarden van essentieel belang om goede opbrengsten te realiseren zodat de Tsjechische sector haar concurrentiepositie ook in deze droge jaren kan behouden. De overheid subsidieert daarom sinds 2001 de aanleg van druppelirrigatiesystemen. 

"Op dit moment is 4.000 hectare van het fruitareaal in Tsjechië voorzien van druppelirritatie. Dit komt neer op ongeveer een derde van het totale areaal. Twee derde van de boomgaarden moet het dus nog zonder irrigatie stellen, zegt Martin Ludvík, voorzitter van de Fruit Unie. 

Hij legt uit dat kleinschalige teeltbedrijven, met niet meer dan twintig hectare, vanwege de problemen met vorst en droogte hun bestaande boomgaarden niet meer vernieuwen. De voorbije vijf jaar is een vijfde van de boomgaarden verdwenen in Tsjechië. Dit komt overeen met  zo'n vier miljoen fruitbomen. Ludvík voegt eraan toe dat Tsjechië in 1989 26.000 hectare aan fruitboomgaarden telde, waarvan er vandaag de dag nog slechts 14.000 hectare over zijn.  

Als gevolg van de droogte zijn telers minder perziken gaan telen. Vijf jaar geleden telde het land nog 270.000 perzikenbomen maar nu is dit aantal met 100.000 bomen afgenomen. Fruittelers zijn bovendien niet langer in staat om te concurreren met de lagere prijzen van importperziken. 

Volgens de statistieken zijn de fruitprijzen met ruim 40% ten opzichte van vorig jaar gestegen. Ook aardappelen en groenten werden duurder. Uien hebben inmiddels de recordprijs van €0,66 - €1,39 per kilo bereikt. 

Bron: radio.cz


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven