Beter Pools appelseizoen verwacht

Volgens Poolse appeltelers zal de kleinere oogst van dit jaar waarschijnlijk resulteren in een beter seizoen. De oogst wordt op ongeveer 60% van die van vorig jaar geraamd. 

"De appeloogst zal desondanks nog altijd 3 tot 3,5 mln ton bedragen, waarvan de helft voor de verwerkende industrie bestemd is en zo'n 1,5 tot 1,8 mln voor de versmarkt. In Polen zelf worden jaarlijks 800.000 ton appelen geconsumeerd, zodat er nog altijd een bestemming gevonden moet worden voor de resterende 700.000 ton. We moeten onze appelen intensief blijven promoten en ervoor zorgen dat we ze kunnen exporteren," aldus Jacek Skoneczny, vice-voorzitter van de organisatie 'Unia Owocowa'. 

In het seizoen 2018 is de export van Pools fruit naar nieuwe markten sterk gegroeid. Dit was mede te danken aan de promotie van Poolse producten in het buitenland. Poolse appelen hebben de Egyptische markt veroverd (65.000 ton geëxporteerd in 2018) en ook consumenten in India, Jordanië, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten raken steeds vertrouwder met Poolse appelen. "We moeten onze export naar deze markten uitbreiden en nieuwe markten betreden, zoals Thailand, Indonesië en Taiwan. Op deze verre markten is de concurrentie groot omdat ook andere Europese landen, zoals Frankrijk, Italië, Servië en Oekraïne, hun fruit hier af willen zetten," zegt Paulina Kopeć, secretaris-generaal van de 'Unia Owocowa'. 

Deskundigen van de organisatie benadrukken dat het onderhouden van contacten in het buitenland van groot belang is. "Unia Owocowa lanceert in samenwerking met de Unie van Poolse Fruittelers daarom een voorlichtings- en promotiecampagne in de Verenigde Arabische Emiraten. De organisatie Unia Owocowa is bedoeld om problemen gezamenlijk aan te pakken en staat in contact met soortgelijke organisaties in Europa en de rest van de wereld," aldus Kopeć.

Bron: portalspozywczy.pl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven