Canadese kersentelers wacht miljoenenverlies wegens importverbod EU

Het mogelijke importverbod op kersen en ander fruit naar de EU kan de kersensector in Okanagan miljoenen aan inkomsten gaan kosten. Het verbod zal waarschijnlijk op 1 september ingaan, wat betekent dat de oogst van dit jaar er niet onder zal lijden omdat deze al verladen is.

Er zijn nog geen cijfers over dit jaar bekend maar in 2018 bereikte de export een waarde van €2 mln. In een e-mail laat Glen Lucas, voorzitter van de Vereniging van Fruittelers in British Columbia, weten dat de productie in jonge boomgaarden snel groeit omdat de verwachting was dat de export naar de EU zou toenemen, met name voor de late kersenrassen. 

De afgelopen jaren zijn er veel meer kersenboomgaarden aangeplant. Het areaal telt 2.023 hectare en in 2016 was de waarde van de sector hoger dan die van de appelsector. De inkomsten uit de kersensector bedroegen in dat jaar €53,3 mln, waarvan de export naar Europa 4% van het totaal vertegenwoordigde. 

Het EU-verbod zal betrekking hebben op kersen en hardfruit, zo staat in het CBC-rapport. Lucas vertelt dat Okanagan al tientallen jaren geen appelen en peren maar naar Europa exporteert. Volgens Infotel.ca zou Lucas hebben gezegd: "De regering is nu in overleg met de sector om meer te weten te komen over het (mogelijke) importverbod en welke stappen er ondernomen moeten worden om deze kwestie voor het begin van het nieuwe seizoen opgelost te hebben."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven