Hay Geurts (Blauwe Bessen Platform) :

"Prijzen Nederlandse blauwe bessen trekken weer aan ondanks concurrentie"

Tholen -  Momenteel trekken de prijzen van de Nederlandse bessen, na een dip in juli, weer aan. Hay Geurts van het Blauwe Bessen Platform: "In de zomermaanden zagen we de meeste concurrentie uit Polen, Portugal, Roemenië en Spanje. Deze landen zijn jaren geleden bij de EU gekomen en hebben sindsdien veel subsidies ontvangen voor het aanplanten van zachtfruit, waaronder blauwe bessen. Dat heeft gezorgd voor oneerlijke concurrentie. De struiken daar staan nu volop in productie. We hebben vooral veel last van Polen gehad, maar daar merken we nu een positieve ontwikkeling: de mensen in Polen zelf gaan steeds meer blauwe bessen eten. Hopelijk gaat dat in Nederland ook gebeuren."

"Het is gekkenwerk, maar veel Nederlandse supermarkten halen op dit moment de blauwe bessen uit landen als Polen en Portugal, terwijl het seizoen in Nederland nog loopt. Dat heeft natuurlijk met de prijs te maken, maar ook met bepaalde supermarkten en verpakkingsbedrijven. Zij hebben lijntjes met het buitenland waar je gewoon niet tussenkomt en dat is doodzonde. Supermarkten en consumenten moeten veel trotser zijn op producten uit eigen land. Eigenlijk moet de retail pas importproducten in de schappen leggen als de Nederlandse blauwe bessen op zijn. Dat gebeurt natuurlijk nu al in de winter, maar het hoort in de zomer ook. De CO2-uitstoot die daarmee bespaard kan worden, is ook nog eens enorm."

Over de prijzen is Hay nog niet helemaal tevreden. "In het begin waren ze goed, in het midden van het seizoen minder en nu op het einde trekken ze gelukkig wel weer aan. De prijzen mochten hoger zijn; je merkt dat we tegenover elkaar worden uitgespeeld. Supermarkten verdienen €12/€13 per kilo, terwijl de teler meestal maar €4 tot €5 overhoudt."

De retailers oefenen daarnaast ook veel invloed uit op de verpakkingen. Omdat ze steeds meer plastic verpakkingen boycotten, kiezen de telers voor een duurzamer alternatief. "Gesealde verpakkingen zijn daarom nu de trend in Nederland, dat is beter voor het milieu en heeft een positief effect op de houdbaarheid van de bessen. Bij buitenlandse bedrijven wordt helaas nog wel volop gebruik gemaakt van harde, plastic bakjes om de blauwe bessen in te vervoeren", sluit Hay af.

Voor meer informatie:

Hay Geurts

Blauwe Bessen Platform

077-4642160

hay@blauwebessenland.nl 

 

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven