Nieuwe Cold Store Luik Natie krijgt 3.800 zonnepanelen

Na eerdere samenwerkingen met Engie heeft transport- en opslagbedrijf Luik Natie in Antwerpen beslist om opnieuw met de energieleverancier in zee te gaan voor de geconnecteerde installatie van 3.800 zonnepanelen, een 1,2 MWh batterij en elektrische laadpalen. De werkzaamheden starten na de zomer en zullen midden volgend jaar afgerond zijn.

Het energiebedrijf construeert en implementeert de komende maanden een innovatief energiebeheersysteem op de site van Luik Natie in Antwerpen, dat hen zal helpen om  hun zelfgeproduceerde, groene energie maximaal te benutten en om onafhankelijker te worden van het elektriciteitsnet. 

Zonnepanelen
3.800 zonnepanelen met een oppervlakte van 6.000 m² en een totale capaciteit van 1,2 MW zullen geïnstalleerd worden op de daken van de transport- en opslaghallen van Luik Natie. De nieuwe installatie produceert 1.170 MWh per jaar, het equivalent van een jaarlijks verbruik van 335 gezinnen en vermijdt een jaarlijkse CO₂-uitstoot van 535 ton. ENGIE Fabricom staat in voor de installatie en het onderhoud voor 10 jaar van de zonnepanelen.

Engie financiert de installatie via het derde investeerdersmodel en na 10 jaar wordt Luik Natie eigenaar van de zonnepanelen. De nieuwe PV-installatie zorgt, samen met de al aanwezige windturbine, voor een maximale ‘autoconsumptie’: de geproduceerde energie gaat niet naar het net, maar rechtstreeks naar Luik Natie.

Batterij
Voor dit specifiek energiebeheersysteem installeert ENGIE ook een op maat gemaakte batterij met een opslagcapaciteit van 1,2 MWh. Dankzij deze batterij, geconnecteerd met het koelmagazijn op de site, kan Luik Natie de intermittentie van zijn eigen hernieuwbare energieproductie opvangen en het bedrijf in staat stellen om zoveel mogelijk onafhankelijk van het elektriciteitsnet te worden. ENGIE Laborelec staat in voor de dimensionering, specificatie en monitoring van de batterij.

Bovendien zal een state-of-the-art energiebeheersysteem de grote energieverbruikers op de site aansturen in functie van de productie van lokale, groene energie. Wanneer er veel zon en wind is, kan de energie opgeslagen worden om later te gebruiken. In het geval van schaarste kan het energieverbruik van Luik Natie tijdelijk teruggeschroefd worden.

Ook de batterij wordt gefinancierd door Engie via het derde investeerdersmodel en wordt na 10 jaar eigendom van Luik Natie.

Laadpunten
Tot slot zal Engie ook twee dubbele elektrische laadpunten van dochteronderneming EV Box installeren op de site van Luik Natie. Deze nieuwe laadinfrastructuur van de nieuwste generatie heeft een vermogen van 88 kW en is geconnecteerd met de zonnepanelen en de batterij in dit innovatief energiebeheersysteem.

Philippe Van Troeye, CEO Engie Benelux: “Dit project past perfect in onze ambitie om onze klanten de zero carbon transitie ‘as a service’ aan te bieden. We doen dit door de complexiteit van de transitie voor hen te beheren en door geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen, in dit geval een innovatief energiebeheersysteem met zonnepanelen, een batterij en elektrische laadpunten. We zijn trots op het vertrouwen dat Luik Natie ons heeft gegeven na eerdere succesvolle samenwerkingen en dat we kunnen bijdragen aan hun wens om volledig CO₂-neutraal te worden.”

Stefaan Verhelst, CEO Luik Natie:“Luik Natie wil zich differentiëren binnen de logistiek en als eerste speler in de Antwerpse Haven 100% CO2 neutraal worden. Ecologie en economie gaan in ons bedrijf hand in hand. Duurzaam ondernemen betekent voor ons een werkelijk verschil maken voor onze medewerkers, klanten en het milieu. We zijn fier dat we de samenwerking met Engie een pioniersrol kunnen vervullen in het effectief opslaan van eigen energie.”

Voor meer informatie:
Jakob Van Poucke 
Luik Natie Coldstore 
Kruipin haven 1145 
9130 Kallo – België
+32 3 561 63 14 
jakob.vanpoucke@luiknatie.be   
www.luiknatie.be    

 
 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven